Dijkvak 22 loopt van TG118 tot TG120.
Versterkingsopgave
Dit dijkvak wordt met 45 centimeter opgehoogd tot NAP +10,93 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. Er is geen pipingopgave.
Keuze vergunningenontwerp
Om de deels monumentale woningen (o.a. pastorie en voormalige directeurswoning) van de dorpskern van Heesselt te ontzien, wordt in dit dijkvak de dijk versterkt met een buitenwaartse asverschuiving. De dijk wijkt hier terug van de rivier, waardoor het waterstandsverhogend effect van een buitenwaartse versterking beperkt is en goed gecompenseerd kan worden. Aandachtspunten zijn mogelijke aantasting van natuurwaarden in de uiterwaarden en de aansluitingen van de ’dorpsdijk’ met de Kerklaan (binnendijks) en de Steenfabriek (buitendijks).
Beschrijving vergunningenontwerp
Een deel van de bestaande dijk wordt ontgraven en de as van de dijk wordt circa 13 meter naar buiten verplaatst. De dijk wordt vanaf de binnenteen en de gevelaansluitingen naar buiten toe opgewerkt. De bestaande dijk wordt deels afgegraven afhankelijk van de vloerpeilen en toegangen. De binnenberm van circa 10 meter breed wordt passend bij de hoogte van de aanliggende huizen en de bestaande binnenberm op de dijk aangesloten, zodat er een samenhangende binnenberm ontstaat. De binnenberm moet op circa 1/3e van de kruinhoogte ingestoken zodat deze aansluit op het bestaande maaiveld. Zo wordt er aangesloten op de bestaande tuinen van de woningen die deels hoog in de dijk gelegen zijn. Door de as van dijk naar buiten te verplaatsen ontstaat er een brede dorpsrand, net zoals aan de westzijde van Heesselt.
In dit dijkvak wordt de binnenberm niet van een beheerstrook voorzien, vanuit landschappelijk en beheersmatig oogpunt. Het binnentalud is kort en laag en kan vanaf de dijk worden beheerd. Buitendijks kan in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien.
Inpassingsopgave
Overgang dijkvak 21 naar dijkvak 22
Ter hoogte van de boomgaard van de T-boerderijen (monument)aan de Gerestraat 51 vindt de overgang naar een buitenwaartse as-verschuiving plaats, waarbij het huidige gebogen tracé geaccentueerd wordt. Het verloop daarvan is in relatie gebracht met de hoogstamboomgaarden van boerderijen en de begraafplaats, als onderdeel van het kenmerkende groene dorpsgezicht van Heesselt. Er wordt voor gezorgd dat de aansluiting van de binnenberm op de gevels van de huizen aan de dijk in hoogte gelijk is aan de huidige situatie en deuren en andere toegangen blijven functioneren. Tuinen en bomen worden op deze wijze beperkt aangetast. De inpassing en aansluiting van de gevarieerde samenstelling van huizen, tuinen en aansluitingen wordt in de ruimte tussen dijk en dorpsrand opgelost door een binnenberm met leeflaag toe te passen en in hoogte in onderlinge samenhang te brengen. De binnenberm en inrichting daarvan, sluit in beeld aan bij een bestaande binnenberm bij de knik in de dijk in de zuidwestelijke hoek van Heesselt. Daar staan hoogstamfruitbomen op. Het toepassen van tuinen met voornamelijk hoogstamfruitbomen bouwt voort op het kenmerkende groene dorpsgezicht van Heesselt. Om het dorp verweven te houden met de naar buiten geschoven dijk, wordt hier geen beheerstrook aangebracht en het beeld van tuinen tot aan het dijktalud doorgetrokken.
Stoep Kerklaan (TG119)
De dijk wordt hoger en de as van verschuift buitenwaarts. De stoep van de Kerklaan wordt met de huidige helling doorgetrokken naar de kruin van de dijk. De huizen langs het grondlichaam van de stoep worden dan niet geraakt.
Inpassing woningen
De woningen aan de binnenzijde van dijkvak 22 (o.a. Waalbanddijk 76 en 78 en Kerklaan 1) worden ingepast. Er wordt voor gezorgd dat de aansluiting van de binnenberm op de gevels van de huizen aan de dijk in hoogte gelijk is aan de huidige situatie en deuren en andere toegangen blijven functioneren.
Toeritten Waalbanddijk 78-86
De erf- en perceelstoeritten naar Waalbandijk 80-86 en 78 worden teruggebracht. De toeritten worden gecombineerd tot één en omgekeerd omdat deze anders voor het dijkhuis (huisnummer 78) komt te liggen.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt op de aansluiting van de stoep van de Kerklaan (TG119) met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De stoep wordt voorzien van een Waalzuil en Waalstop (markering voor bushalte). De Waalband wordt hiervoor verbreed naar circa 1,20 meter. Voorgesteld wordt een dijktrap aan te brengen in het verlengde van de stoep van de Kerklaan om de relatie met de steenfabriek verder aan te halen. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
Ten behoeve van de stabiliteit en inpassing is dijkvak 23 opgedeeld in vijf delen: 23a loopt van TG120 tot TG120+50, 23b van TG120+50 tot TG122+050, 23c van TG122+050 tot TG124 en 23d van TG124 tot TG126.
Versterkingsopgave
In het gehele dijkvak wordt de dijk met 40 centimeter opgehoogd tot NAP +11,07 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. In de delen a, b en d is de pipingopgave niet urgent, in deel c wel.
Keuze vergunningenontwerp 23a
In dijkvak 23a wordt aangesloten bij de oplossing van dijkvak 22 met een buitenwaartse asverschuiving om bebouwing binnenwaarts te ontzien. De dijk wijkt hier terug van de rivier, waardoor het waterstandsverhogend effect van een buitenwaartse versterking beperkt is en goed gecompenseerd kan worden. Aandachtspunten zijn mogelijke aantasting van natuurwaarden in de uiterwaarden en de aansluitingen van de ’dorpsdijk’ met de Kerklaan (binnendijks) en de Steenfabriek (buitendijks).
Beschrijving vergunningenontwerp 23a
De binnenberm van circa 10 meter breed wordt passend bij de hoogte van de aanliggende huizen en de bestaande binnenberm op de dijk aangesloten, zodat er een samenhangende binnenberm ontstaat. De binnenberm moet in ieder geval op circa 1/3e van de kruinhoogte liggen. Zo wordt er aangesloten op de bestaande tuinen van de woningen die deels hoog in de dijk gelegen zijn. Door de as van dijk naar buiten te verplaatsen ontstaat er een brede groene dorpsrand, net zoals aan de westzijde van Heesselt. In dit dijkvak wordt de binnenberm niet van een beheerstrook voorzien, vanuit landschappelijk en beheersmatig oogpunt. Het binnentalud is kort en laag en kan vanaf de dijk worden beheerd. Buitendijks kan in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Keuze vergunningenontwerp 23b
In dijkvak 23b staan buitendijks monumentale arbeiderswoningen. Tevens is er al een binnenberm aanwezig. Daarom is gekozen voor een licht binnenwaartse asverschuiving.
Beschrijving vergunningenontwerp 23b
Omdat in een deel van dit dijkvak al constructie aan de buitenzijde en een binnenberm aanwezig zijn, is alleen grondaanvulling nodig voor de ophoging. De dijk wordt opgebouwd vanuit de buitenkruinlijn. De dijk wordt precies tussen de boomgaard op de bestaande binnenberm en de buitendijkse woningen door gelegd met een binnenwaartse asverschuiving. Daarbij worden de fruitbomen ontzien door het binnentalud met een helling van circa 1: 2,5 uit te voeren. De bestaande binnenberm wordt doorgetrokken ten behoeve van landschappelijke inpassing en vanuit kostenoverwegingen. Deze is circa 15 meter breed en heeft een insteekhoogte op circa 1/3e van de hoogte van de dijk. De binnenberm wordt van een beheerstrook voorzien. Zowel het binnen- als het buitentalud worden verflauwd naar circa 1:3. Hier is buitendijks geen beheerstrook mogelijk. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Keuze vergunningenontwerp 23c
In dijkvak 23c wordt gekozen voor een ruimtebesparende oplossing, in verband met woningen aan de Kerklaan binnendijks en de aanwezigheid van elektriciteitsmast buitendijks.
Beschrijving vergunningenontwerp 23c
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipinopgave op. De dijk wordt vanuit de binnenteen opgebouwd. De kruin wordt opgehoogd en het binnen- en buitentalud worden verflauwd naar circa 1:3. Om de stoep bij Kerklaan 16 als gevolg van de benodigde ophoging niet steiler te maken, wordt de dijk hier lokaal versterkt met een lichte buitenwaartse asverschuiving.
Keuze vergunningenontwerp 23d
In dijkvak 23d zijn geen woningen aanwezig en is er dus ruimte voor een binnenwaartse asverschuiving.
Beschrijving vergunningenontwerp 23d
De bodemopbouw is ongunstig, dus er is een relatief grote stabiliteitsberm nodig. De berm wordt circa 15 meter breed op een insteekhoogte van circa 1/3e van de kruinhoogte. De binnenberm wordt van een beheerstrook voorzien. Het binnen-en buitentalud worden verflauwd naar circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Buitendijks kan vrijwel overal in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien, met uitzondering van dijkvak 23c ter plaatse van de buitendijkse arbeiderswoningen.
Inpassingsopgave
Stoep Kerklaan
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Kerklaan. Binnendijks is geen ruimte om de huidige helling van circa 10-11% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. De rivierkundige impact van de licht buitenwaarts verschoven dijk, wordt gecompenseerd door de toerit naar de uiterwaarden als dubbele vleugelstoep aan te brengen. Deze is nu haaks aangesloten.
Inpassing boomgaard en bomen
Het buitentalud bij de buitendijkse arbeiderswoningen (gemeentelijke monumenten) wordt intact gelaten en de zuidelijke en noordelijke erf-en perceelstoeritten verlengd en aangesloten op de verhoogde kruin. De parkeerplaats boven aan de dijk wordt onderdeel van het ontwerp en materialisering van de noordelijke toerit.
Binnenberm
De bestaande binnenberm wordt behouden en voortgezet naar het noorden over een particulier perceel (behorende bij Kerklaan 17) met veel populieren, waarvan een deel in slechte staat verkeert. Deze worden vervangen met voornamelijk hoogstamfruitbomen. De erf-en perceelstoerit naar de achtertuin wordt teruggebracht en uitgevoerd in gras of grasbetonsteen. De inrichting van de binnenberm wordt in nader overleg met de eigenaren uitgewerkt.
Walnootbomen
In de oksel van de stoep van de Kerklaan en de Kerklaan 21 en 16 worden walnootbomen terug geplant als compensatie voor het verwijderen van de walnootbomen op de binnenberm van de huidige dijk. De locatie van de bomen wordt afgestemd met de beheerstroken en – toegangen.
Ter hoogte van Kerklaan 16 (Rijksmonument) wordt de overgang van de dijk met ruimtebesparende constructie vloeiend ingepast naar de achterliggende percelen en de bredere binnenberm in dijkvak 23d. Om de C-watergang en de percelen met knotwilgen en gedraineerde paardenbak niet te raken wordt een binnenbermtalud van circa 1:3 toegepast. Normaliter wordt voor een goede overgang naar het landschap een circa 1:5 binnenbermtalud toegepast. De effecten daarvan zorgen voor een grote impact op de kavel en de sloot blijft voor een barrière in de overgang naar het landschap zorgen. Voor een goede ruimtelijke aansluiting wordt er hier voor gekozen de binnenberm in te richten met bloem en kruidenrijk grasland en bomen van een soort welke niet groter wordt dan 5 meter, zoals meidoorn of een meidoornhaag.
Meekoppelkansen
Ter hoogte van de haakse bocht (tussen TG120 en TG121) wordt een rust- en uitzichtpunt voorgesteld. Hier is ruim uitzicht over de Heesseltsche Uiterwaarden, de nevengeul en de voormalige Steenfabriek. Het rust- en uitzichtpunt bestaat uit een plateau met ruimte om fietsen te plaatsen en een bankje.
De stoep Kerklaan, ter hoogte van TG124, wordt voorzien van een Waalzuil en Waalstop (markering bushalte). Hiermee wordt recreatieve toegang naar de wandelroute in de uiterwaarden wordt tevens herkenbaar gemaakt. Hiertoe wordt de Waalband verbreed naar circa 1,20 meter. De toerit naar de uiterwaarden wordt als dubbele vleugelstoep teruggebracht en uitgevoerd in gras of grasbetonsteen. Het huidige hellingspercentage wordt ook bij de nieuwe aansluitingen aangehouden. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
In het verlengde van de Kerklaan wordt een dijktrap op het buitentalud geplaatst
Ten behoeve van de stabiliteit en ruimtelijke inpassing is dijkvak 24 ingedeeld in vier delen: deel a loopt van TG126 tot TG127+060, deel b van TG127+060 tot TG128+060, deel c van TG128+060 tot TG129+030 en deel d vanTG129+030 tot TG129+080.
Versterkingsopgave
De dijk wordt opgehoogd tot NAP +11,07 m. De hoogteopgave is in subdijkvakken 24a, 24b en 24d 30 of 35 centimeter. In 24c is de dijk al op de benodigde hoogte (NAP +10,76 m). Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is in delen a, b en d urgent, in deel c niet.
Keuze versterkingsopgave 24a
In dijkvak 24a is er ruimte voor een binnenwaartse asverschuiving. Tevens heeft het waterschap de voorkeur voor een binnenwaartse asverschuiving.
Beschrijving versterkingsopgave 24a
Er wordt een berm van circa 18 meter breed met een insteekhoogte op circa 1/3e van de kruinhoogte aangelegd. Voor piping wordt er een ruimtereservering getroffen.
Keuze versterkingsopgave 24b
In dijkvak 24b wordt gekozen voor een ruimtebesparende oplossing. Binnendijks ligt een woning (Gemeneweg 4) en buitendijks is er beperkte ruimte tussen de uiterwaarden en de A-watergang.
Beschrijving versterkingsopgave 24b
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipinopgave op. Onderdeel van de watergang is ook een beheerstrook. Om hiervoor voldoende ruimte te creëren wordt zowel het binnentalud als het buitentalud met een helling van circa 1:2,5 uitgevoerd.
Keuze versterkingsopgave 24c
In dijkvak 24c is een binnenwaartse dijkversterking mogelijk. In dit dijkvak kruisen de hoogspanningskabels van Tennet de dijk ter hoogte van TG129. In verband met het profiel van vrije ruimte om de mast mag de dijk hier niet worden opgehoogd. Er kan ook geen constructie aangebracht worden omdat er niet veilig gewerkt kan worden met materieel onder de hoogspanningsmast om een constructie aan te brengen.
Beschrijving versterkingsopgave 24c
Hier wordt een binnenberm van circa 14 meter breed toegepast met een insteekhoogte op circa 2/3e van de kruinhoogte. De insteekhoogte is hoger, zodat de berm hoger en smaller wordt en daarmee beter aansluit bij de berm in omliggende dijkvakken. De A-watergang wordt lokaal omgelegd om het aanleggen van de binnenberm mogelijk te maken, deze wordt aangesloten op de duiker bij Waalbanddijk 90. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Keuze versterkingsopgave 24d
In dijkvak 24d is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing. Hier is vanwege de beperkte ruimte vanwege een woning (Waalbandijk 90) een binnenwaartse asverschuiving niet haalbaar. Buitenwaarts ligt een afgetichelde laagte met natuurwaarden, dus ook een buitenwaartse versterking is niet haalbaar.
Beschrijving versterkingsopgave 24d
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipinopgave op.
In het gehele dijkvak krijgen het binnen- en het buitentalud een helling van circa 1:2,5. Om geen waardevolle natuurwaarden buitenwaarts te raken wordt de dijk vanuit de teen van het buitentalud opgebouwd. Vanwege de hoge golfoploop is steenbekleding of dikke kleibekleding nodig op dit dijkvak. Uit kostenoverweging is gekozen om steenbekleding toe te passen.
De binnenbermen worden van beheerstroken van 5 meter voorzien. Buitendijks kan vrijwel overal in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien. Deze wordt op een aantal plaatsen onderbroken, voornamelijk door natuurwaarden.
Inpassingsopgave
Overgang binnenberm naar binnentalud
De overgang van een dijkversterking met binnenberm naar een dijkversterking met binnentalud (1:2,5) wordt opgevangen in het grondlichaam van de stoep van de Gemeneweg (tussen TG127 en TG128).
Stoep Gemeneweg
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Gemeneweg (tussen TG127 en TG128). Deze wordt naar de gewenste helling (circa 8%) en opbouw aangepast, door het talud binnendijks te verlengen en het grondlichaam uit te breiden. De bomen (essen) moeten vanwege deze aanpassing verwijderd worden. Daarvoor worden nieuwe essen aangeplant.
Inpassing A-watergangen
De functie en de ligging van de A-watergang ter hoogte van dijkvak 24b worden stand gehouden.
Tennet-leiding
De dijk onder de hoogspanningskabels (TG129) moet in grond worden versterkt en krijgt daarom een binnenberm. Daarbij wordt de A-watergang geraakt. De sloot wordt naar binnen verlegd in een vloeiende gebogen lijn, zodat deze logisch op de lijn van de dijk en de bestaande sloot aansluit. Het binnenbermtalud is flauw (circa 1:5) en dient tevens als beheerstrook voor de A-watergang.
Meekoppelkansen
Op de aansluiting van de stoep Gemeneweg met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De stoep wordt voorzien van een verbreding van de Waalband (circa 1.20 m) met daarop een Waalstop en markering van de bushalte. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.