Dijkvak 19 loopt van TG094+50 tot TG104.
Versterkingsopgave
Dit dijkvak heeft een hoogteopgave van 30 centimeter en de dijk wordt opgehoogd tot NAP +11,04 m. Er is een stabiliteitstekort buitenwaarts en de pipingopgave is urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Het eerste deel van dijkvak 19 (tot TG095+70) vormt de overgang van de buitenwaartse asverschuiving naar de as van de dijk langs het kwelbos. De dijk wordt versterkt door een buitenwaartse asverschuiving, zodat de aanwezige woning kan worden ingepast.
De dijkversterking tussen TG095+70 en TG104 wordt uitgevoerd door een binnenwaartse asverschuiving vanaf de kruin. Het kwelbos (GNN en cultuurhistorisch waardevol) wordt bij een binnenwaartse versterking vanuit de buitenkruin aangetast. Een buitenwaartse versterking zou rivierkundig een nadrukkelijk negatief effect hebben en beschermde natuurwaarden in de uiterwaarden aantasten. Mede doordat GNN wordt gecompenseerd, heeft de binnenwaartse versterking de voorkeur.
Beschrijving vergunningenontwerp
De dijk wordt vanuit de as opgebouwd. Het binnen- en buitentalud worden verflauwd naar een helling van circa 1:3. Een binnenberm is niet nodig vanwege de huidige hoogte van het maaiveld aan de binnenteen die voor voldoende stabiliteit zorgt. De steenbekleding aan de buitenzijde wordt vervangen door grasbekleding. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Er wordt binnendijks voorzien in een beheerstrook van 5 meter breed. Buitendijks kan overal in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien.
De kwelkade die het kwelbos omsluit heeft geen beschermde status en maakt geen onderdeel uit van de veiligheidsoplossing. Dat betekent dat de dijk langs het kwelbos zelfstandig voldoet aan de waterveiligheidsdoelstelling.
Inpassingsopgave
Overgang tussen dijkvak 18 en dijkvak 19
Bij de versterking van dijkvak 18 wordt het binnentalud behouden en de dijk licht naar buiten toe opgebouwd. Bij dijkvak 19 wordt de dijk vanuit de as opgebouwd. Het eerste deel van dijkvak 19 vormt de overgang van de buitenwaartse asverschuiving naar de as van de dijk langs het kwelbos. De overgang van de schaardijk van Varik (met ruimtebesparende oplossing, in dijkvak 18) naar de binnenwaartse asverschuiving met een flauwer talud van circa 1:3 talud (dijkvak 19) van wordt vloeiend vormgegeven.
Toerit naar Waalbandijk 58
De haakse erf-en perceelstoerit met laanbomen naar Waalbandijk 58 (tussen TG099 en TG100) moet op de hogere dijk worden aangesloten. Bij aanpassing van de toerit en komen de bomen te vervallen. Algemeen zijn toeritten naar erven en percelen als schuine (vleugel)aansluitingen uitgevoerd. Dit heeft ook de voorkeur. Door de haakse toerit te vervangen met een schuine (vleugel) aansluiting in het talud kunnen de meeste bomen gespaard worden. Compensatie wordt gedaan door aanvulling van het bomenlaantje op het maaiveld van het perceel. De toerit wordt, conform de huidige materialisering, uitgevoerd in asfalt. Als het laantje niet te sparen is of vanwege andere redenen de haakse aansluiting te behouden wordt de hele toerit met de gewenste helling aangelegd. Dit wordt in nader overleg met de eigenaren en gebruikers uitgewerkt.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt ter hoogte van de voormalige redoute (TG101) een rust- en uitkijkpunt gerealiseerd. Het rust- en uitzichtpunt bestaat uit een plateau met ruimte om fietsen te plaatsen en een bankje.
Dijkvak 20 is opgedeeld in twee delen: 20a loopt van TG104 tot TG105+50 en 20b van TG105+50 tot TG107+50.
Versterkingsopgave
Dit dijkvak heeft een hoogteopgave van 40 centimeter en wordt opgehoogd tot NAP +11,03 m. Er is een stabiliteitstekort buitenwaarts. In deel a is de pipingopgave urgent, in deel b niet.
Keuze vergunningenontwerp 20
In dijkvak 20 is gekozen voor een binnenwaartse asverschuiving (vanaf de kruin), omdat er geen bebouwing aan de binnenzijde aanwezig is. De bebouwing (Waalbandijk 64, 66 en 68) liggen in dit dijkvak op enige afstand (circa 30 meter) van de binnenteen. Tevens heeft een binnenwaartse versterking de voorkeur van het waterschap.
Beschrijving vergunningenontwerp 20a
In dijkvak 20a kan de veiligheid gegarandeerd worden met een binnenberm van circa 16 meter breed met een insteekhoogte van de berm op de helft van de kruinhoogte. De insteek van de binnenberm ligt op circa 1/2e hoogte van de dijkkruin, omdat de lagere insteek zou leiden tot een zodanige breedte van de binnenberm dat de aanliggende woningen (Waalbanddijk 62-66) geraakt worden. De taluds van de dijk worden verflauwd naar circa 1:3 en de as van de dijk verschuift hier niet. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Beschrijving vergunningenontwerp 20b
De dijkversterking in 20b wordt, afgezien van de bermbreedte, hetzelfde uitgevoerd als in 20a (verflauwde taluds, geen asverschuiving en een binnenberm). Om de waterveiligheid te garanderen is een binnenberm van circa 6 meter breed met insteekhoogte op circa 1/3e van de dijk voldoende. Echter, om de dijk aan te sluiten op de omringende dijkvakken, wordt gekozen voor een berm van circa 16 meter. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Op de binnenberm wordt een beheerstrook voorzien. Buitendijks wordt ook een beheerstrook voorzien.
Inpassingsopgave
Overgang binnenberm
Tussen de dijk zonder berm in dijkvak 19 en de dijk met binnenberm in dijkvak 20 wordt een vloeiende overgang gemaakt. Deze wordt voor een groot deel opgevangen door het bestaande hoogteverschil in het maaiveld. Daarnaast wordt geleidelijk in hoogte en breedte naar de binnenberm toegewerkt. De overgang wordt ingepast in combinatie met de erf- en perceelstoerit naar de landbouwkavel (gras of grasbetontegels) en op de binnenberm wordt medegebruik (grasland) toegepast.
Toerit Waalbanddijk 64, 66 en 68
De gecombineerde erf-en perceelstoerit naar Waalbandijk 64, 66 en 68, ter hoogte van TG104, wordt teruggebracht en loopt schuin omhoog in het binnentalud van de dijk. De toerit wordt, conform de huidige materialisering, uitgevoerd in asfalt. De individuele toeritten liggen haaks over de binnenberm en worden uitgevoerd, conform de huidige materialiseringen.
Dijkvak 21 is opgedeeld in vijf delen: deel a loopt van TG107+050 tot TG108+50, deel b van TG108+50 tot TG115, deel c van TG115 tot TG116, deel d van TG116 tot TG117 en deel e van TG117 tot TG118.
Versterkingsopgave
Dit dijkvak heeft een hoogteopgave variërend van 40-55 centimeter. De dijk wordt opgehoogd tot NAP +11,00 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp 21a-d
In de delen a tot en met d (TG107+50 tot TG117) is er voldoende ruimte voor een binnenwaartse asverschuiving (vanaf de kruin). Tevens heeft een binnenwaartse versterking de voorkeur van het waterschap.
Beschrijving vergunningenontwerp 21a-d
In de deelvakken 21a en b kan de veiligheid gegarandeerd worden met een binnenberm van circa 14 meter breed met insteekhoogte op circa 1/3e van de dijkhoogte. In de delen c en d is een berm nodig van 20 meter breed. De insteek ligt hier ook op circa 1/3e van de dijkhoogte. In overleg met bewoners van de Donkerstraat is besloten dat zij de berm in medegebruik voor hun tuin nemen. Tussen TG112+50 en TG113+50 worden de tuinen met tuinhuizen en tuininrichting in overleg met hen teruggebracht op de binnenberm.
Keuze vergunningenontwerp 21e
Ten behoeve van de overgang naar dijkvak 22 wordt hier gekozen voor een buitenwaartse asverschuiving. Er bevinden zich geen relevante waarden buitendijks.
Beschrijving vergunningenontwerp 21e
Er kan gebruik worden gemaakt van de voorbelasting van de grond van de voormalige dijk. Daarom volstaat hier een kortere berm van 10 meter breed. De insteek ligt op circa 1/2e van de kruinhoogte, omdat een lagere insteek zou leiden tot een verdere buitenwaartse verschuiving en ten behoeve van een passende de aansluiting op het dorp met huizen hoger aan de dijk.
Over het gehele dijkvak wordt het binnentalud aangelegd met een helling van circa 1:3. Het buitentalud krijgt in dijkvak 21a ook een helling van circa 1:3 en in de rest van het dijkvak een helling van circa 1:2,8. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Op de binnenberm wordt een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks kan overal in een beheerstrook van 4 meter worden voorzien, behalve ter hoogte van de afgetichelde laagte (TG111-TG114).
Landschappelijke inpassing
Stoep Gemeneweg
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Gemeneweg. Deze wordt naar de gewenste helling (circa 8%) en opbouw aangepast, door het talud binnendijks te verlengen en het grondlichaam uit te breiden. De bomen (essen) moeten vanwege deze aanpassing verwijderd worden. Daarvoor worden nieuwe essen aangeplant.
Woningbouw Gemeneweg
Ter hoogte van TG109 en TG110 wordt een woningbouwontwikkeling door de ontwikkelaar Heijmans voorzien, waarvan een gedeelte van de bouwkavels binnen de beschermingszone en het profiel van vrije ruimte van de dijk ligt. Op de binnenberm mogen huizen worden gebouwd en tuinen worden aangelegd. Deze moeten goed worden ingepast op de binnenberm, huizen blijven daarbij buiten het profiel van vrije ruimte (PVVR).
Tuinen Donkerstraat
Tussen TG 112+50 en TG 113+50 wordt de binnenberm als tuin in medegebuik genomen. De tuinhuizen worden teruggebracht/ vervangen en de binnenberm wordt mogelijk doorgetrokken tot aan de huizen. Dit wordt in nader overleg met de eigenaren en gebruikers uitgewerkt.
Toeritten Donkerstraat
De erf- en perceelstoerit naar Donkerstraat 31, ter hoogte van TG113, wordt in stand gehouden om zo de grote kastanje te kunnen sparen. Deze ligt deels binnen het waterstaatswerk. Om de kastanje te kunnen behouden moet mogelijk een aanvullende maatregel genomen worden ten behoeve van de stabiliteit van de dijk. Deze dient door de aannemer nader te worden uitgewerkt. De erf-en perceelstoeritten naar de kavels van Donkerstraat 55 en 57 worden gecombineerd teruggebracht conform de huidige materialisering .
Meekoppelkansen
Op de plek van de voormalige stoep van de Donkerstraat (TG115) wordt een rust- en uitzichtpunt voorgesteld. De plek biedt uitzicht over de Waal, de nevengeul en op de steenfabriek. Het is tevens de locatie van een voormalige schans. Het rust- en uitzichtpunt bestaat uit een plateau met ruimte om fietsen te plaatsen en een bankje. De recreatieve toegang wordt herkenbaar en toegankelijk gemaakt door het aanbrengen van een Waalzuil een dijktrap. De plek wordt gecombineerd met een drempel om de snelheid te beperken en de plek als rustplaats veiliger te maken.