Dijkvak 11 loopt van TG058+25 tot TG062+50.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 35 centimeter opgehoogd tot de ontwerphoogte van NAP + 11,84 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Er is een gekozen voor een buitenwaartse asverschuiving om de dorpskern van Ophemert aan de binnenzijde van de dijk te ontzien. Tevens biedt dit mogelijkheden tot verbetering van de relatie tussen het dorp en het natuurgebied de Stiftsche Uiterwaarden. Bij een buitenwaartse asverschuiving is het rivierkundig effect gering. Wel is er sprake van aantasting van beschermde natuurwaarden in de uiterwaarden. Er worden geen kwalificerende habitattypen met een behoud- of uitbreidingsdoelstelling aangetast. Negatieve effecten op de ecologie kunnen gemitigeerd worden.
Beschrijving vergunningenontwerp
De dijk wordt vanaf de binnenteen naar buiten toe opgebouwd en sluit aan op het maaiveld onder een taludhelling van circa 1:3. Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd van circa 7 meter breed. De berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. Het nieuwe buitentalud wordt aangelegd met een helling van circa 1:3. Ten slotte wordt er hier een verticale pipingmaatregel aangebracht.
De binnenbermen zijn van een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks wordt in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Aansluiting op dijkvak 11
In dijkvak 10 blijft de as van de dijk ongeveer op de huidige locatie liggen. In dijkvak 11 schuift de as van de dijk buitenwaarts. De overgang wordt vloeiend ingepast in samenhang met de stoep Goossen Janssenstraat en de binnen- en buitendijkse waarden.
Boomgaard
Met het naar buiten plaatsen van de dijk wordt een boomgaard (tussen TG058 en TG059) met oude noten- en fruitbomen geraakt. De boomgaard is (samen met de overtuinen) een waardevol cultuurhistorisch element in het landschap en leefgebied van onder meer een steenuil. Het areaal boomgaard en het aantal bomen dat verloren gaat wordt in overleg met de grondeigenaren ten zuiden en oosten van het huidige gebied gecompenseerd.
Overtuinen
De buitenwaartse asverschuiving heeft tot gevolg dat de buitendijkse overtuinen geraakt worden. Deze percelen behoren in beperkte mate tot het eigendom van het waterschap en zijn voor de rest in eigendom van particulieren en deels van gemeente West Betuwe. Het waterschap spant zich in om de overtuinen terug te laten komen in het ontwerp, hiervoor is een compensatieplan opgesteld, waarbij de overtuinen met de dijk mee worden verplaatst. Om dit te kunnen bereiken wordt op dit moment afstemming gezocht met de gemeente West-Betuwe en betrokken grondeigenaren en worden de rivierkundige effecten in beeld gebracht.
Meekoppelkansen
Vanaf de Goossen Janssenstraat wordt een vleugelstoep voor voetgangers en fietsers gerealiseerd. Bij de westelijke vleugel wordt buitendijks een nieuwe dijktrap aangelegd om de verbinding tussen het dorp Ophemert en de uiterwaarden te vergroten. De dijktrap wordt voorzien van een bankje en een verbreding van de Waalband naar circa 1,80 meter. De binnendijkse dijktrap bij de Dorpsstraat (TG060) wordt teruggebracht. Buitendijks wordt een nieuwe dijktrap aangelegd om de verbinding tussen het dorp Ophemert en de uiterwaarden te vergroten. De dijktrap wordt voorzien van een bankje en een verbreding van de Waalband naar circa 1,80 meter. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
Dijkvak 12 loopt van TG062+50 tot TG067+10.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 25 centimeter opgehoogd tot een ontwerphoogte van NAP +11,65 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is door de dikke deklaag niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Er is een gekozen voor een buitenwaartse versterking om de dorpskern van Ophemert binnendijks te ontzien. Tevens biedt dit mogelijkheden tot verbetering van de relatie tussen het dorp en het natuurgebied de Stiftsche Uiterwaarden. Het rivierkundig effect is gering. Wel is er sprake van aantasting van beschermde natuurwaarden in de uiterwaarden, maar er worden geen kwalificerende habitattypen met een behoud- of uitbreidingsdoelstelling aangetast. Negatieve effecten op de ecologie kunnen gemitigeerd worden.
Beschrijving vergunningenontwerp
Het huidige grondlichaam, waar nu Waalbandijk overheen loopt, wordt tussen TG062+50 en TG065+50 niet afgegraven. Dit betekent dat het huidige maaiveld aan de binnenzijde van de nieuwe dijk blijft liggen. Het is daarmee hoger dan noodzakelijk is en hierdoor kan het huidige grondlichaam worden benut voor stabiliteit. Het dijklichaam wordt wel afgegraven. De buitenwaartse asverschuiving bedraagt circa 5 meter. Daarbij wordt de kruin verplaatst. De dijk wordt vanaf de binnenteen naar buiten toe opgebouwd en sluit aan op het maaiveld onder een taludhelling van circa 1:3. Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een lengte van circa 12 meter. De berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
De binnenbermen zijn van een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks wordt in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Waalbandijk
De Waalbandijk ligt nu nog aan de binnenzijde onder de kruin. Deze weg wordt verplaatst naar boven op de dijk. Waalbandijk 19 en 27 krijgen hierbij een nieuwe toeritten tot de dijk. De stoepen van de Molenstraat en de Kapelstraat worden haaks op de dijk aangesloten. Als gevolg van de dijkversterking en het verleggen van de weg naar de nieuwe kruin van de dijk ontstaat een mogelijkheid om de ruimtelijke en functionele inrichting van de ruimte tussen de huizen en de kruin van de dijk te verbeteren. De toerit naar de uiterwaarden wordt als dubbele vleugelstoep met de stroom mee gelegd, conform de huidige materialisering.
Overgang bermhoogte
Ten zuidwesten van de kruising Kapelstraat-Waalbandijk (TG064) verandert de bermhoogte. De berm bij Waalbandijk 27 blijft op huidige maaiveldhoogte liggen om aan de kunnen sluiten op de relatief hoog gelegen binnendijkse tuinen. De nieuwe berm ten westen hiervan komt ongeveer 1,5 meter lager te liggen, zoals de andere bermen bij Ophemert, en om met een beperkt hoogteverschil aan te kunnen sluiten op de lager gelegen binnendijkse tuinen. De overgang dient hier soepel te verlopen. Om dit landschappelijk in te passen wordt de overgang vormgegeven met een helling van circa 1:20.
Stoep Molenstraat
De stoep van de Molenstraat (tussen TG062 en TG063) wordt met huidige helling van 11% doorgetrokken naar de kruin van de dijk. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De oprit van het Dijkhuis wordt op de huidige maaiveldhoogte van de huidige T-splitsing aangesloten op de Molenstraat. Tevens wordt het hoogteverschil tussen de hoge berm bij het Dijkhuis en de lagere berm ten oosten van de Molenstraat opgevangen in het dijklichaam van de stoep.
Stoep Kapelstraat
De stoep van de Molenstraat wordt met huidige helling van 10% doorgetrokken naar de kruin van de dijk. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De oostelijke oprit van Waalbandijk 27 wordt op de huidige maaiveldhoogte van de huidige T-splitsing aangesloten op de Kapelstraat (TG064). Dit geldt tevens voor de rijbaan van de nieuwe parkeerplaatsen op de binnenberm.
Afgetichelde laagtes
Met de buitenwaartse asverplaatsing van de dijk worden de afgetichelde laagtes (dijkputten) geraakt. De afgetichelde laagtes zijn een waardevol cultuurhistorisch element in het landschap, met veel natuurwaarde. Ze zijn echter niet wettelijk beschermd. Het areaal laagtes, vegetaties en het aantal bomen dat verloren gaat wordt in overleg met de grondeigenaars ten westen van het huidige gebied gecompenseerd. Met de compensatie worden de huidige landschappelijke structuren en vormgeving teruggebracht: bakken met verschillende maaiveldhoogtes, rabatten, steilranden en een hoofdverkaveling verwijzend naar de binnendijkse kavelstructuur of haaks op de dijk. De maaiveldhoogtes worden aangelegd volgens de gewenste KRW-ecotypen. Om de laagtes kwalitatief te verbeteren voor Kaderrichtlijn Water wordt het areaal bomen verkleind en het areaal ruigtevegetatie vergroot. Het te kappen aantal bomen wordt gecompenseerd door ze in hogere dichtheid te herplanten in de nieuw aan te leggen laagtes.
Meekoppelkansen
Om een sterke verbinding te maken tussen het dorp en de uiterwaarden, en een uitzicht naar de rivier te faciliteren, wordt het buitentalud bij het Dijkhuis ingericht als Waaltribune volgens het principe van de Gastvrije Waaldijk. Het zal tevens samen met de herinrichting van de berm tussen de Molenstraat en de Kapelstraat dienen als recreatieve hotspot voor bewoners van Ophemert (wandel-ommetjes) en passanten (fietsers, wandelaars en auto/motor) op de dijk. De verbinding tussen de berm en de Waaltribune wordt gemaakt met twee dubbele (circa 2 meter breed) dijktrappen van gebakken materiaal. De Waaltribune wordt voorzien van een Waalzuil.
De binnendijkse dijktrap naar de Blankenburgsestraat (tussen TG065 en TG066) wordt teruggebracht. Buitendijks wordt een nieuwe dijktrap aangelegd om de verbinding tussen het dorp Ophemert en de uiterwaarden te vergroten. De dijktrap wordt voorzien van een bankje. Hiervoor wordt de Waalband verbreed naar circa 1,80 meter. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
Dijkvak 13 loopt van TG067+10 tot TG072+50.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 25 centimeter opgehoogd tot NAP +11,58 m. Zowel binnenwaarts als buitenwaarts voldoet de stabiliteit niet aan de gestelde eisen. De pipingopgave is door de dikke deklaag niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Vanwege de lintbebouwing, waaronder een beschermd Rijksmonument (het abdijcomplex), en grond met een hoge archeologische waarde binnendijks is gekozen voor een buitenwaartse versterking. In de uiterwaarden is ruimte voor een buitenwaartse asverschuiving en het rivierkundig effect is gering. Er is wel sprake van aantasting van beschermde natuurwaarden, landschappelijke waarden en de visuele kwaliteit van de uiterwaarden. Van aantasting van kwalificerende habitattypen met een behoud- of uitbreidingsdoelstelling is echter geen sprake. Negatieve effecten op de ecologie kunnen tijdig gemitigeerd worden.
Beschrijving vergunningenontwerp
Het nieuwe buitentalud wordt aangelegd met een helling van circa 1:3. Dit betekent dat de as van de dijk naar buiten schuift. Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een lengte van circa 11 meter. De berm wordt ingestoken op circa 3/8e van de kruinhoogte. De dijk wordt vanaf de binnenteen buitenwaarts opgebouwd en sluit aan op het maaiveld onder een taludhelling van circa 1:3. Er is gekozen voor een aansluiting van circa 1:3, omdat met een flauwere aansluiting (circa 1:5) de tuin van de voormalige abdij geraakt zou worden. Het nieuwe buitentalud wordt ook aangelegd met een helling van circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
De binnenbermen zijn van een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks wordt in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Fietsstoep Dijkstraat
De dijk wordt hoger en de as verschuift buitenwaarts. De stoep van de Dijkstraat wordt met een flauwere helling van 13% doorgetrokken naar de kruin van de dijk. De stoep wordt teruggebracht in gebakken klinkers.
Meekoppelkansen
Ter hoogte van de Dijkstraat (TG068) wordt buitendijks een nieuwe dijktrap aangelegd om de verbinding tussen Ophemert en de uiterwaarden te vergroten. De dijktrappen worden voorzien van een bankje en een Waalzuil. Hiervoor wordt de Waalband verbreed naar circa 1,80 meter. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk. De afgetichelde laagtes worden zo ingericht dat het areaal bos wordt verminderd en het uitzicht richting de Waal wordt verbeterd.
Dijkvak 14 loopt van TG072+50 tot TG075+25.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 30 centimeter opgehoogd tot NAP + 11,57 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. Er is geen pipingopgave.
Keuze vergunningenontwerp
Om de verspreide bebouwing binnenwaarts, waaronder een beschermd gemeentelijk monument, te ontzien, is gekozen voor een buitenwaartse asverschuiving. In de uiterwaarden is ruimte voor een buitenwaartse asverschuiving en het rivierkundig effect is gering. Er is echter wel sprake van aantasting van beschermde natuurwaarden, landschappelijke waarden en de visuele kwaliteit van de uiterwaarden. Van aantasting van kwalificerende habitattypen met een behoud- of uitbreidingsdoelstelling is echter geen sprake. Negatieve effecten op de ecologie kunnen tijdig gemitigeerd worden.
Beschrijving vergunningenontwerp
Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een breedte van circa 11 meter. De berm wordt ingestoken op circa 2/5e van de kruinhoogte om de stabiliteit van de waterkering te borgen. De dijk wordt vanaf de binnenteen naar buiten toe opgebouwd en sluit aan op het maaiveld onder een taludhelling van circa 1:3. Het nieuwe buitentalud wordt aangelegd met een helling van circa 1:3.
De binnenbermen zijn van een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks wordt in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Stoep Uilenburgsestraat
Door de dijkversterking wordt de helling van de stoep ter hoogte van TG073 verflauwd naar circa 13%. De dijk wordt niet verder naar buiten gelegd, zodat het verloop van de dijk en de getichelde laagtes niet nog verder worden aangetast.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt ter hoogte van de Uilenburgsestraat (TG073) een nieuwe dijktrap aangelegd om de verbinding tussen Ophemert en de uiterwaarden te vergroten. Daarvoor wordt de Waalband verbreed naar 1,20 meter met daarop een Waalstop en markering van de bushalte. De inrichting vindt plaats volgens de principes van de Gastvrije Waaldijk.
Dijkvak 15 loopt van TG075+25 tot TG080.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 30 centimeter opgehoogd tot + NAP 11,56 m. Er is een stabiliteit binnenwaarts. De pipingopgave is door de dikke deklaag niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Om de bebouwing binnenwaarts, waaronder een beschermd gemeentelijk monument, te ontzien, is gekozen voor een buitenwaartse asverschuiving. In de uiterwaarden is ruimte voor een buitenwaartse asverschuiving en het rivierkundig effect is gering. Er is echter wel sprake van aantasting van beschermde natuurwaarden, landschappelijke waarden en de visuele kwaliteit van de uiterwaarden. Van aantasting van kwalificerende habitattypen met een behoud- of uitbreidingsdoelstelling is echter geen sprake. Negatieve effecten op de ecologie kunnen tijdig gemitigeerd worden.
Beschrijving vergunningenontwerp
Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een breedte van circa 11 meter. De berm wordt ingestoken op circa 3/7e van de kruinhoogte om de stabiliteit van de dijk te borgen. De dijk wordt vanaf de binnenteen naar buiten toe opgebouwd en sluit aan op het maaiveld onder een taludhelling van circa 1:3. Het nieuwe buitentalud wordt aangelegd met ook een helling van circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
De binnenbermen zijn van een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Buitendijks wordt in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Stoep Benedenweg
Bij de vleugelstoep van de Benedenweg tussen TG076 en TG077 wordt de dijk buitenwaarts versterkt. De aansluiting wordt in de nieuwe situatie weer als vleugelstoep aangelegd waardoor de helling van de stoep kan worden verflauwd naar circa 10%.
Aansluiting dijkvak 16
In dijkvak 15 schuift de as van de dijk ver buitenwaarts. In dijkvak 16 blijft de blijft de as van de dijk ongeveer op de huidige locatie liggen. De overgang wordt vloeiend ingepast in samenhang met de stoep Achterstraat en de binnen- en buitendijkse waarden.