Dijkvak 31 heeft twee delen: deel a loopt van TG163+075 tot TG166, deel b loopt van TG166 tot TG167+67.
Versterkingsopgave
Dijkvak 31 wordt met 60 centimeter opgehoogd tot NAP +10,64 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Binnendijks ligt ter hoogte van dijkvak 31a het woningbouwproject ‘De Blauwe Waal’ en ter hoogte van dijkvak 31b liggen bebouwing en tuinen direct aan de dijk. Indien de dijkversterking hier volledig in grond uitgevoerd zou worden zou een berm van circa 30 meter breed noodzakelijk zijn. De gevolgen voor de aanliggende woningen en eigendommen zijn dan te groot. Daarom wordt hier een hybride oplossing toegepast: een ruimtebesparende oplossing met een binnenwaartse versterking. Een buitenwaartse asverschuiving is hier niet wenselijk vanwege de relatief korte afstand tot de rivier en de haakse ligging van de dijk op de stroomrichting van de rivier, dicht bij nevengeul Opijnen. Door deze haakse ligging ontstaat bij een buitenwaartse asverschuiving een hoog risico op instabiliteit van het voorland.
Beschrijving vergunningenontwerp 31a
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Er wordt een berm aangelegd van circa 10 meter breed. In dijkvak 31a wordt het binnentalud verflauwd naar een helling van circa 1:3, binnen de eigendomsgrenzen van het waterschap. De dijk wordt opgebouwd vanuit de perceelsgrens aan de binnenzijde. Tussen dijkpaal TG163+75 en TG165+00 wordt het buitentalud verflauwd naar circa 1:3 en met gras bekleed. Vanaf TG165+00 wordt het buitentalud steiler. Hier wordt het huidige buitentalud inclusief de steenbekleding gehandhaafd. Dijkvak 31a wordt van een beheerstrook van 5 meter breed op de binnenberm voorzien.
Beschrijving vergunningenontwerp 31b
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Om de doorstroming van de rivier te waarborgen wordt de dijk in dijkvak 31b opgebouwd vanuit de buitenkruinlijn. Vanaf de buitenkruinlijn wordt de dijk verhoogd. Hier wordt het huidige buitentalud inclusief de steenbekleding gehandhaafd. Het binnentalud wordt iets steiler met een helling van circa 1:2,5. Het talud heeft een grasbekleding. Dijkvak 31b heeft geen binnenberm. Ter plaatse van de binnenteen wordt hier een beheerstrook van 5 meter voorzien. De overgang van de kronkeldijk naar de steenbekleding van de schaardijk wordt op het buitentalud weergegeven door hier een beheertoerit naar de uiterwaarden te realiseren. Aan de buitenteen van de dijk is hier een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Landschappelijke Inpassing
Overgang kronkelwaarddijk naar schaardijk
Bij de aansluiting op het deelgebied Heesseltsche Uiterwaarden wordt de buitenwaartse asverschuiving met binnenberm van dijkvak 30 opgepakt en in het dijkvak 31a vloeiend teruggebogen naar de bestaande dijkas. In dijkvak 31 bevindt zich de overgang van de kronkelwaarddijk van de Heesseltsche Uiterwaarden naar de schaardijk bij Opijnen. De dijk gaat hier van een dijk met groene, relatief flauwe taluds naar een robuuste dijk met een buitentalud in steen. De overgang van het steilere buitentalud met steenbekleding van de schaardijk naar het flauwere circa 1:3 talud in gras van de kronkelwaarddijk wordt helder gemarkeerd door de beheertoerit naar de uiterwaarden. De toerit naar de uiterwaarden wordt als vleugelstoep met de stroom mee gelegd en uitgevoerd in gras of grasbetonsteen. Voor een samenhangend en doorlopend dijkprofiel wordt tussen TG164 en TG 165+50 tot aan de wandelverbinding naar de Pastoriestraat de constructieve oplossing gecombineerd met een smalle binnenberm, zodat een geleidelijke overgang ontstaat tussen dijk met binnenberm naar dijk zonder binnenberm. De overgang van de dijk met binnenberm naar de dijk met binnentalud wordt ingepast in combinatie met de teruggebrachte wandelverbinding naar de Pastoriestraat.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt in dijkvak 31a bij de wandelverbinding naar de Pastoriestraat (TG165) een nieuw rust- en uitzichtpunt gerealiseerd. De start van de wandelroute wordt herkenbaarder en toegankelijker gemaakt door het aanbrengen van een Waalzuil, een bankje en een dijktrap.
Dijkvak 32 betreft de waterkering bij Opijnen waar de stabiliteit en piping worden beïnvloed door de waterontspanners in het dorp. Dijkvak 32 heeft twee delen: deel a loopt van TG167+065 tot TG170+050, deel b loopt van TG170+50 tot TG171+080.
Voor dit dijkvak heeft, anders dan in de andere dijkvakken, een integrale ontwerpbeoordeling plaatsgevonden waarbij gekeken is naar een combinatie tussen maatregelen aan de waterkering en aan het regionaal watersysteem (waterontspanners).
Versterkingsopgave
Dijkvak 32a heeft een hoogteopgave van 60 centimeter en wordt opgehoogd tot NAP +10,67 m. Dijkvak 32b heeft een hoogteopgave van 75 centimeter en wordt opgehoogd tot 10,79 m +NAP. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. In dijkvak 32a is er geen pipingopgave, in dijkvak 32b is de pipingopgave urgent.
Keuze vergunningenontwerp 32a
In dijkvak 32a is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing. Het dijkontwerp in dijkvak 31b wordt doorgetrokken in dijkvak 32a. Een binnenwaartse versterking is niet haalbaar. De Stoepstraat ligt namelijk evenwijdig aan de schaardijk en de achtertuinen van de huizen aan de zuidzijde sluiten in de huidige situatie direct aan op de binnenteen van de dijk. Vanwege de doorstroming van de Waal kan de buitenkruinlijn niet verder richting de Waal verschuiven en is dus ook een buitenwaartse versterking niet haalbaar.
Beschrijving vergunningenontwerp 32a
De constructie wordt in het binnentalud aangebracht. De buitenkruinlijn wordt met 60 centimeter opgehoogd en de verhoging wordt aangesloten op het bestaande buitentalud. Het bestaande buitentalud is al met steen bekleed en de aansluiting wordt ook in zetsteen uitgevoerd. De kruin wordt iets smaller en het binnentalud wordt versteild naar circa 1:2,5. Hierdoor ontstaat er ruimte om een beheerpad te realiseren.
Keuze vergunningenontwerp 32b
Dijkvak 32b ligt haaks op de Waal aan de oude haven. Er wordt hier gekozen voor een ruimtebesparende oplossing in combinatie met een buitenwaartse asverschuiving van circa 3 meter. De asverschuiving is hier mogelijk door het reeds aanwezige bredere voorland, en omdat de dijk hier in een stromingsluwte ligt.
Beschrijving vergunningenontwerp 32b
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipinopgave op. Door de asverschuiving kan de constructie aan de binnenzijde lichter worden uitgevoerd. Die asverschuiving sluit aan op het hoge maaiveld ter plaatse van het binnendijks gelegen Waaldijk 16 (TG171). Zo ontstaat hier verblijfsruimte. Aan de binnenzijde van dijkvak 32b bevindt zich de aansluiting naar de Stoepstraat.
Dijkvak 32 heeft geen binnenberm. Ter plaatse van de binnenteen wordt hier een beheerstrook van 5 meter voorzien. Indien hiermee de tuinen geraakt worden, wordt de beheerstrook hier plaatselijk smaller. Er wordt een haag of groenzone aangelegd om de overgang van de tuinen naar het talud aan te geven. Bij de bebouwing bij dijkpaal TG170 is een beheerstrook niet mogelijk. De beheerstrook van 3 meter op het bestaande getrapte buitentalud langs de Waal wordt behouden. Ter hoogte van de kribben worden in het buitentalud dijktrappen in zetsteen aangebracht.
Landschappelijke inpassing
Overgang dijkvak 32 naar dijkvak 33
Om de dijkversterking te realiseren (in overgang van dijkvak 32 naar 33) wordt de as van de dijk circa 7 meter buitenwaarts verschoven. Dit is mogelijk door de beschikbare ruimte op het terrein van de steenfabriek en heeft daardoor geen rivierkundig effect.
Stoep Stoepstraat
De dijk wordt hoger en de as van verschuift buitenwaarts. De stoep van Stoepstraat wordt met huidige helling doorgetrokken naar de kruin van de dijk. De gevels van de dijkhuizen langs het grondlichaam van de stoep worden dan niet geraakt.
Groen
De versterking raakt binnendijks verschillende achtertuinen van de woningen aan de Stoepstraat (circa 1-3 meter). De bomen die moeten wijken, worden in overleg met de eigenaren teruggebracht in de tuinen. Groen en hagen aan de binnenteen worden teruggebracht en markeren de grens tussen beheerstrook en tuin. Het soort bomen en type haag of groen wordt in nader overleg met de eigenaren en gebruikers uitgewerkt. Ter plaatse van de gemeentelijke monumenten wordt het talud in gras uitgevoerd en is er de mogelijkheid om aan de binnenzijde van de constructie andere beplanting aan te brengen (bv. kleine bomen, haag een tuintje) om het beeld van de dorpsdijk te versterken. Dit wordt uitgewerkt in overleg met de eigenaren.
Meekoppelkansen
De kruin van de dijk aan de havenkom en op de kaap wordt buitenwaarts verschoven. Het is een belangrijke verblijfplek om van het uitzicht over de Waal te genieten. Daarom wordt vanaf de Stoepstraat tot aan de kaap de Waalband breder uitgevoerd (circa 1,80 meter). Op de Waalband worden ook een Waalzuil, Waalstop en fietsbeugels aangebracht. In het buitentalud worden Waaltribunes aangebracht om op te kunnen verblijven en over de Waal uit te kijken. De tribunes worden in uitstraling overeenkomstig de Waalbanden uitgevoerd. Een hellingbaan en dijktrap maken de oever en havenkom toegankelijk. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.