Versterkingsopgave
De dijk dient met 80 cm opgehoogd te worden tot NAP +10,80 meter. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
De aanwezigheid van de bebouwingsclusters in Opijnen maken een binnenwaartse versterking hier niet haalbaar. Doordat het buitendijks gelegen (verhoogde) bedrijventerrein van Bitumarin niet meer in gebruik is, is er gekozen voor een buitenwaartse versterking. Er worden hierbij geen waardevolle Natura 2000-waarden geraakt. Door aankoop van de woning aan het Zandpad 29 is inpassing van een buitenwaartse asverschuiving, inclusief binnenberm, mogelijk binnen de beschikbare ruimte. Een buitenwaartse asverschuiving is hier meer kosteneffectief dan een constructie.
Beschrijving vergunningenontwerp
De dijk wordt verschoven naar het hoogwaterterrein van de voormalige fabriek en vanuit daar opgebouwd. Zo kan ook van de aanwezige sterkte in de ondergrond van de bestaande dijk gebruik gemaakt worden, waardoor de berm smaller kan zijn. De kruin verschuift circa 10 tot 12 meter buitenwaarts, om ruimte te maken voor een binnenberm van circa 12 meter breed. De berm heeft een insteekhoogte op circa 1/3e van de kruinhoogte van de dijk. Op de binnenberm wordt een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Landschappelijke inpassing
Overgang van dijkvak 32b
De dijk sluit aan op het stenige dijktalud in dijkvak 32b (zie vorige paragraaf). De overgang van het buitentalud met steenbekleding van de Schaardijk naar het talud in gras van de kronkelwaarddijk van de Rijswaard wordt helder gemarkeerd door een beheertoegang, die tevens toegang biedt aan de vijf nieuwe parkeerplaatsen onder aan de dijk. De toegang wordt uitgevoerd in grasbeton. De toeritten naar het hoogwaterterrein van de voormalige steenfabriek worden teruggebracht/verflauwd.
Zandpad 27
De erf-en perceelstoerit naar de garage in de achtertuin van Zandpad 27 wordt als vleugelstoep teruggebracht in het binnentalud. De toerit wordt uitgevoerd conform de huidige materialisering.
Waaldijk 15
De dijk wordt ook bij het gemeentelijke monument aan de Waaldijk 15 naar buiten toe verschoven. Het monument ligt ongeveer een halve meter lager dan de huidige dijkkruin in het binnentalud. Het huidige dijklichaam wordt op het niveau van de huidige voortuin afgegraven tot aan het nieuwe binnentalud van de dijk. Hier is voldoende overhoogte aanwezig (leeflaag) voor de uitbreiding van de tuin met onder meer herstel van de verbinding van het tuinpad met dijktrap aan de dijk.
Dorpstuin
Een flauw binnenbermtalud verbindt de openbare ruimte met de binnenberm bij de nieuwbouwwijk. De openbare ruimte wordt als groen op de binnenberm doorgetrokken en wordt aantrekkelijk ingericht als ‘dorpstuin’, met de mogelijkheid tot medegebruik en een haag en hoogstamfruitbomen die bijdragen aan de biodiversiteit. Dit valt goed samen met het groene karakter van Opijnen.
Dijkvak 34 is opgedeeld in twee delen. Deel a is het zuidelijke deel waar zich buitendijks een hoog voorland bevindt en dat loopt van TG174+25 tot TG176+25. Deel b is het noordelijke deel dat grenst aan de visplas. Dit loopt van TG176+25 tot TG177+70. Het Rijksmonument ‘Huize Uiterwaarde’ aan de Waaldijk 3 (de voormalige directeurswoning van de steenfabriek) ligt ongeveer op de grens.
Versterkingsopgave
De dijk dient opgehoogd te worden tot NAP +10,79 m. Dit betekent dat er in deel a een hoogteopgave is van 65 centimeter en in deel b van 30 centimeter. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is in het gehele dijkvak niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
De aanwezigheid van het Rijksmonument (directeurswoning) maakt plaatselijk een binnendijkse versterking niet haalbaar. Daarnaast brengt een binnendijkse oplossing een omvangrijke aantasting van Gelders Natuur Netwerk (GNN) aan de binnenzijde met zich mee. Daarom wordt gekozen voor een buitenwaartse versterking. Inpassing van een buitenwaartse asverschuiving, zonder kwalificerend zachthoutooibos te raken, is mogelijk. Daarbij biedt de buitenwaartse versterking ruimte voor een ontsluiting onderlangs bij de Repensestraat. Omdat er geen grondverzet in de visplas plaats hoeft te vinden is een buitenwaartse asverschuiving hier goedkoper dan een constructie.
Beschrijving vergunningenontwerp
De dijk wordt bij het Rijksmonument naar buiten toe verschoven en binnenwaarts opgebouwd vanuit het huidige talud van de oever van de kleiwinput. In beide dijkvakdelen is een binnenberm van circa 13,5 meter breed nodig. De berm heeft in dijkvak 34a een insteekhoogte op circa 4/9e en in dijkvak 34b een insteekhoogte op circa 1/3e van de kruinhoogte van de dijk. Zowel het binnen- als het buitentalud wordt verflauwd naar circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Op de binnenberm wordt een beheerstrook van 5 meter voorzien. Tussen de kleiput en de dijk wordt een de beheerstrook zo aangelegd dat hij onderdeel uitmaakt van de natuurlijke overgang van de oever naar de dijk. In de zone van de buitendijkse beheerstrook worden maatregelen genomen ter voorkoming van dierlijke graverij.
Landschappelijke inpassing
Overgang dijkvak 33-34
De dijk sluit vloeiend aan op de buitenwaartse versterking in dijkvak 33. Het agrarisch gebruik (grasland) wordt op de binnenberm doorgetrokken.
Kleiwinput
De buitenteen van de dijk sluit (grotendeels) aan op de kleiwinput. De beheerstrook met oever schuiven de kleiwinput in. Om de ecologische kwaliteit van de oever te verbeteren en de ruimtelijke aansluiting op de dijk te versterken wordt op gemiddelde waterlijn (deze schommelt sterk omdat het natuurlijk gevoed wordt) een aflopende onderwateroever aangebracht volgens het gewenste KRW-ecotype. Het talud daarvan is over de hele oever gelijk circa 1:5 of flauwer zodat een zich heldere oeverzone kan ontwikkelen. Tussen de oever en de buitenteen wordt een beheerstrook aangebracht op voldoende hoogte voor goede beheeromstandigheden en een ecologisch waardevolle ruime overgang van nat naar droog. De bomen en fruitgaard binnenwaarts worden (grotendeels) gespaard. Doordat een deel van de beplanting aan de oever van de kleiwinput wordt verwijderd en vervangen met een natuurlijke overgangszone, wordt de kleiwinput meer zichtbaar en de dijk beter herkenbaar in het landschap.
Het dijkvak is opgedeeld in twee delen: dijkvak 35a loopt van TG177+70 tot TG179+40 en 35b loopt van TG179+40 tot TG182+00.
Versterkingsopgave
De dijk wordt beperkt opgehoogd tot NAP +10,42 m. In dijkvak 35a is er geen hoogteopgave en in dijkvak 35b is er een hoogteopgave van 5 cm. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is in het gehele dijkvak niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
De aanwezigheid van bebouwing binnenwaarts, het Rijksbeschermde dorpsgezicht Neerijnen en de Rijks- en gemeentelijke monumenten maken een binnenwaartse versterking niet haalbaar. Inpassing van een buitenwaartse asverschuiving, waarbij aantasting van kwalificerend zachthoutooibos zo veel mogelijk wordt beperkt, is mogelijk. Er is voorafgaand aan de dijkversterking in de Rijswaard extra ooibos aangelegd. Daarbij biedt de buitenwaartse versterking ruimte voor een ontsluiting onderlangs bij de Repensestraat. Omdat er geen grondverzet in de visplas plaats hoeft te vinden is een buitenwaartse asverschuiving hier goedkoper dan een constructie.
Beschrijving vergunningenontwerp
Voor dijkvak 35a is binnenwaarts een berm van circa 13,5 meter breed nodig. De berm heeft een insteekhoogte op circa 1/3e van de kruinhoogte van de dijk. De nieuwe dijk wordt in dijkvak 35a opgebouwd vanuit de huidige binnenteen. Zowel het binnen- als het buitentalud wordt verflauwd naar circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
De benodigde bermbreedte voor dijkvak 35b is circa 13,5 meter. De berm heeft een insteekhoogte op circa 1/3e van de kruinhoogte van de dijk. In dijkvak 35b wordt het huidige hoge maaiveld onderdeel van de binnenberm. Zodoende wordt de nieuwe dijk hier vanuit de teen van de bestaande dijk (aan de achterzijde van de woningen) uitgebouwd. De taluds van de dijk worden verflauwd naar circa 1:3 en met gras bekleed. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
De binnenberm wordt voorzien van een beheerstrook van 5 meter breed. De buitenwaartse asverschuiving wordt zodanig ingepast dat zowel de bebouwing en bomen aan de binnenzijde als de visplas en de zwarte populieren aan de buitenzijde worden ontzien. Net als in deelvak 34b wordt ook in dijkvak 35 de oever van de visplas verflauwd om een verbetering van de land-water overgang te creëren (KRW) en een beheerstrook in te passen.
Landschappelijke inpassing
Knik
De knik in de dijk bij het Rijksmonument aan de Repelsestraat 9, wordt scherp vormgegeven als karakteristiek accent in het dijktracé. Het monument en de tuin langs de dijk worden niet geraakt.
Stoep Repelsestraat
De dijk wordt hoger en de as verschuift buitenwaarts. De stoep van Repelsestraat wordt met huidige helling doorgetrokken naar de kruin van de dijk. De aansluiting blijft, net als nu, schuin (niet haaks, zoals andere aansluitingen) op de dijk om verkeerstromen langs Neerrijnen te beperken. De afslag naar Neerijnen wordt wel ruimer gemaakt ten behoeve van de bereikbaarheid van de woningen. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
Toeritten Waalbandijk 24-33
De erf- en perceelstoeritten naar Waalbandijk 24 tot en met 33 worden gecombineerd en de verbinding met de dijk verflauwd. De toeritten worden uitgevoerd in gebakken klinkers om aan te sluiten bij het dorpsgezicht en historische bebouwing (Waalbandijk 32 en 33 zijn gemeentelijke monumenten). Om te voorkomen dat er langs de huizen te veel rijbewegingen komen van aanwonenden, worden verbindingen met de dijk toegevoegd op de overgang van de 2 huizengroepen. De dijktrappen worden teruggebracht en er wordt een dijktrap toegevoegd om de verbinding met de dijk te versterken.
Meekoppelkansen
De kleiput is voor vissers bereikbaar met een dijktrap ter hoogte van TG180. Deze wordt teruggebracht in combinatie met de ‘Tijdscapsule’ (kunstwerk). Door het aanpassen van de oever en het verdwijnen van bomen is het voor minder valide vissers mogelijk via de beheerstrook om de oever van de kleiput te bereiken. Eventueel geraakte visvlonders worden hersteld.
Dijkvak 36 loopt van TG182 tot TG184+40.
Versterkingsopgave
De dijk wordt opgehoogd met 10 centimeter tot NAP +10,48 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Vanwege de aanwezigheid van bebouwing, het Rijksbeschermde dorpsgezicht Neerijnen en de Rijks- en gemeentelijke monumenten binnendijks en beschermde natuurwaarden buitendijks is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing.
Beschrijving vergunningenontwerp
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Deze wordt aan de binnenzijde (in de kruin ter hoogte de woning ten westen van de Poort van Neerijnen, verder in het talud of de teen) gerealiseerd. Tot TG182+20 wordt het binnentalud verflauwd naar circa 1:3. Vanaf dijkpaal TG182+20 wordt de taludhelling aan de binnenzijde behouden, zodat de daar aanwezige woningen en tuinen worden ontzien. Het buitentalud wordt verflauwd naar circa 1:3 en wordt bij de kil gehandhaafd. De beperkte ophoging en verflauwing van het buitentalud hebben een kleine asverschuiving buitenwaarts tot gevolg.
Tussen de kil en de dijk wordt een beheerstrook zo aangelegd dat het onderdeel maakt van de natuurlijke overgang van de oever naar de dijk. In de zone van het beheerstrook worden maatregelen genomen ter voorkoming van dierlijke graverij.
Landschappelijke inpassing
Overgang
De overgang naar de dijk zonder binnenberm bij de ‘5 violen’, ter hoogte van TG182, wordt vloeiend vormgegeven. De overgang van het buitentalud van circa 1:3 naar het buitentalud van circa 1:2,5 bij de kil, wordt opgevangen in het licht naar buiten slingerende dijktracé. Aan het binnentalud bij TG184 ligt een grondlichaam dat niet voor de dijkstabiliteit is aangelegd of nodig is. Ten behoeve van een continue samenhangende dijk wordt deze verwijderd met een logische aansluiting op het omliggende maaiveld.
Kil
Ter hoogte van de kil sluit de dijk binnendijks strak aan op het dorp en buitendijks op de oever. Om de ecologische kwaliteit van de oever te verbeteren en de ruimtelijke aansluiting op de dijk te versterken wordt op gemiddelde waterlijn (deze schommelt sterk omdat het natuurlijk gevoed wordt) een aflopende onderwateroever aangebracht volgens het gewenste KRW-ecotype. Het talud daarvan is wisselend van circa 1:5 of flauwer zodat een zich een gevarieerde oeverzone kan ontwikkelen.
Dijkvak 37 loopt van TG184+80 tot TG188.
Versterkingsopgave
De dijk dient met 20 cm opgehoogd te worden tot 10,54 m +NAP. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts en de pipingopgave is urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Vanwege de aanwezigheid van bebouwing, het Rijksbeschermde dorpsgezicht Neerijnen en de Rijks- en gemeentelijke monumenten binnendijks en beschermde natuurwaarden buitendijks is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing.
Beschrijving vergunningenontwerp
In dijkvak 37 ligt de overgang van een smalle dijk met relatief steile taluds naar een wat bredere dijk met flauwe taluds. De grens ligt bij de poort van Neerijnen (TG187). . Vanaf TG187 tot TG188 bevindt zich in de buitenteen van de dijk een bestaande constructie, in de vorm van een spijkerwand. Deze voldoet niet aan de huidige veiligheidsnormen, dus het aanbrengen van een constructie aan de binnenzijde van de dijk blijft noodzakelijk. De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Wel kan de spijkerwand gehandhaafd blijven als maatregel tegen graafschade. De dijk wordt beperkt buitenwaarts versterkt vanuit de binnenkruinlijn. Het buitentalud wordt gehandhaafd.
Binnendijks is hier geen beheerstrook mogelijk.
Landschappelijke inpassing
Overgang naar landgoeddijk
De aansluiting op de landgoeddijk met een halfverhard pad voor langzaam verkeer wordt helder gemarkeerd waarbij ook benadrukt wordt dat de dijk hier onderdeel is van het landgoed Waardenburg en Neerijnen.
Waalbanddijk 19
Om een zachtere en kleinschaligere uitstraling van het dorpsgezicht te krijgen wordt hier het binnentalud in gras uitgevoerd. Daarbij is er ook de mogelijkheid aan de binnenzijde van de constructie andere beplanting aan te brengen, zoals kleine bomen, en heesters. Dit heeft de voorkeur teneinde het beeld als dorpsdijk te versterken. Het dijktrapje wordt teruggebracht. De aansluiting wordt in nader overleg met de eigenaren en gebruikers uitgewerkt.
Dijktrap Achterstraat (TG186)
Bij de aansluiting van de dijktrap van de Achterstraat met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen. Binnendijks is al een dijktrap aanwezig. Buitendijks wordt een dijktrap toegevoegd om de verbinding tussen dorp, dijk en kil te versterken. De dijktrap markeert de overgang van een grasbekleding naar een steenbekleding.
Stoep Voorstraat (TG187)
De dijk wordt hoger. Dit heeft effect op de helling van de stoep van de Voorstraat. Binnendijks is geen ruimte om de huidige hel-ling van 11% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk iets naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. De gevels van de dijkhuizen langs het grondlichaam van de stoep worden dan niet geraakt.
Meekoppelkansen
Poort van Neerijnen
De ‘Poort van Neerijnen’ ter hoogte van TG187 is een markant punt aan de dijk met een ruim uitzicht over de Rijswaard. Alles komt hier samen; de uiterwaarden, landgoeddijk, killen, monumentale bebouwing en ook wandelaars, fietsers, bewoners en andere verkeersstromen. Om de ‘Poort’ aangenaam in te richten en het verblijf en voortbewegen op deze plek goed te ordenen, wordt de Waalband tussen de Achterstraat tot aan de toegang naar de Landgoeddijk breder uitgevoerd (circa 1,20 meter in plaats van 0,60 meter.). Dit geeft ruimte voor voetgangers. In en op de Waalband worden losse elementen geordend zoals bebording, schrikhek, een lichtmast, zitbank, fietsbeugels, toegangshek landgoeddijk en een Waalzuil. Zo ontstaat een rustig en samenhangend dorpsgezicht. In de bocht tegenover de Voorstraat wordt de Waalband verhoogd voor de verkeersveiligheid, waarbij aan de binnenzijde markeringen van een schrikhek worden geïntegreerd. Op deze wijze blijft bij het opgaan van de stoep het zicht open. De rand kan tevens gebruikt worden om op te zitten. De inrichting vindt plaats volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.
Toerit naar uiterwaarden (TG187)
De toerit naar de uiterwaarden wordt in stand gehouden als historische verbinding en ruimtelijke scheiding van de twee killen uit verschillende perioden van de rivierverlegging. Om de killen niet te raken worden de taluds niet verflauwd maar steiler gemaakt. De recreatieve toegang naar de Rijswaard wordt tevens herkenbaar gemaakt door het aanbrengen van een Waalzuil. Onder aan de helling van de toerit wordt een verzamelpunt gemaakt voor wandelingen door de uiterwaard.
Dijkvak 38 loopt van TG188 tot TG190, dijkvak 39 loopt van TG190 tot TG195 en dijkvak 40 loopt van TG195 tot TG198.
Versterkingsopgave
De dijk wordt in dijkvak 38 met 5 centimeter opgehoogd tot NAP +10,34, in dijkvak 39 met 10 centimeter tot NAP +10,35 meter en in dijkvak 40 met 25 centimeter tot NAP +10,31 meter. Er is in deze dijkvakken een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is urgent in alle drie de dijkvakken.
Keuze vergunningenontwerp
Aan de buitenzijde van de dijk bevinden zich de killen en aan de binnenzijde het Rijksbeschermd landgoed en dorpsgezicht. Om deze waarden niet te raken met de dijkversterking wordt hier gekozen voor een sterk ruimtebesparende oplossing (zelfstandig waterkerende constructie).
Beschrijving vergunningenontwerp
De constructie dient tevens als pipingmaatregel. Door de bestaande zelfstandig waterkerende constructies (kistdammen) te versterken is dit een kosteneffectieve oplossing. In dijkvak 38, tussen TG189 en TG191, is een kistdam aanwezig. In dijkvak 40, tussen TG196 en TG198, is ook een kistdam aanwezig. Deze worden versterkt en in hoogte uitgebreid.
Het zeer steile buitentalud staat in zetsteen en wordt behouden, vanwege de ruimtelijke waarde en de geringe ruimte binnenwaarts. Om (de fundering van) het fiets- en voetpad aan te kunnen leggen op de kruin, wordt de dijk circa 25 cm hoger dan de benodigde kruinhoogte. De kruinbreedte blijft gelijk en de ophoging wordt aangesloten op het bestaande buitentalud, welke zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Binnendijks wordt aangesloten op het bestaande grondlichaam. De binnentaluds worden verflauwd naar circa 1:2,5 en aan de binnenzijde wordt een beheerstrook gerealiseerd tot aan het wandelpad dat toegang biedt tot kasteel Neerijnen. Er is geen extra ruimtebeslag buiten de eigendommen van WSRL. Bij de bebouwing (Waalbandijk 24, molen, Waalbandijk 19 en 17) wordt geen beheerstrook gerealiseerd. De taluds worden gehandhaafd. Er wordt geen beheerstrook aan de buitenzijde gerealiseerd, omdat hier geen ruimte voor is tussen de buitenteen en de bestaande kil, zonder dat hierbij bestaande natuurwaarden worden aangetast.
Landschappelijke inpassing
Aansluiting op de landgoeddijk
Om de overgangen tussen ‘reguliere dijk’ en landgoeddijk (TG187 en TG197) helder aan te geven, wordt een eigen ‘Waalmat’ gemaakt waarin ook het witte hekwerk van het landgoed is geïntegreerd met de fiets- en voetgangerssluis. Het ontwerp van deze Waalmat wordt in overleg met Geldersch Landschap en Kasteelen uitgewerkt. De overgangen tussen verschillende hellingen van taluds worden vloeiend vormgegeven. De steenbekleding (grotendeels basalt) in het buitentalud van een groot deel van de landgoeddijk blijft behouden. Bij ophoging van de dijk wordt opnieuw, net als in de huidige situatie,basalt als zetsteen gebruikt om het buitentalud aan te helen tot aan de kruin.
Stoep Dreef
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Dreef. Als basis oplossing wordt deze over de hele lengte opgehoogd vanuit de taluds van het grondlichaam. Ander opties zijn versteiling en het aanbrengen van een brede trap. De bomenlaan (beuken) aan de Dreef loopt mee op naar de kruin van de dijk. Om deze bij het aanbrengen van grond niet te raken wordt de Dreef hier smaller gemaakt, waarbij slechte bomen worden vervangen en zo mogelijk de groeiomstandigheden worden verbeterd. De huidige verhardingsmateriaal (geelkleurig gralux) wordt nu ook weer toegepast. De aansluiting van de Dreef wordt in overleg met Geldersch Landschap en Kasteelen uitgewerkt. De Dreef krijgt een accent in de Waalband. In het verlengde van de laan wordt de band breder gemaakt en als zitrand uitgevoerd, aansluitend op de dijktrap in het steile buitentalud. De zitrand wordt in overleg met Geldersch Landschap en Kasteelen uitgewerkt.
Essen
Het huidige getrapte binnentalud met bomenrij (essen) verdwijnt. Het binnentalud wordt verflauwd naar circa 1:2,5 en ingericht met een bloem- en kruidenrijke vegetatie en struweel dat aansluit op de ruige zoom van het bos.
Monumenten
Het Rijksmonument kasteel Waardenburg en bijbehorende gracht wordt niet geraakt. Ook de molen, een Rijksmonument aan Waalbanddijk 23, wordt niet geraakt. Wel wordt de dijk ter plaatse van de molen opgehoogd. De molenbiotoop wordt negatief beïnvloed door de dijkversterking.
Stoep Gasthuisstraat
De stoep van de Gasthuisstraat ligt schuin in het talud (vleugelstoep). Het huidige hellingspercentage is 10%. Dat wordt steiler (circa 12%) omdat er geen ruimte is de stoep naar binnen toe op te hogen zonder de aanliggende monumenten te raken. Omdat er op de Waalbandijk geen doorgaand verkeer is, is een plateau niet nodig. Op de stoep wordt wel een ‘Waalmat’ aangebracht als toegang naar de ‘Gastvrije Waaldijk’.
Meekoppelkansen
Dreef (TG191)
De Dreef krijgt een accent in de Waalband. In het verlengde van de laan wordt de band breder gemaakt en als zitrand uitgevoerd, aansluitend op de dijktrap in het steile buitentalud. Daarvoor wordt de Waalband verbreed naar circa 1,20 meter. De zitrand wordt in overleg met Geldersch Landschap en Kasteelen uitgewerkt.
Overgang landgoeddijk (Waalbandijk tussen Poort van Neerijnen en Waardenburg)
De overgang van landgoeddijk naar ‘reguliere’ dijk ter hoogte van TG97, wordt dichter bij de stoep van de Gasthuisstraat gepositioneerd. Om de overgang naar de landgoeddijk helder aan te geven, wordt een eigen ‘Waalmat’ gemaakt waarin ook het witte hekwerk van het landgoed is geïntegreerd met de fiets- en voetgangerssluis.
Dijkvak 41 is opgedeeld in vier delen: deel a loopt van TG198+00 tot TG198+90, deel b loopt van TG198+90 tot TG201+80, deel c loopt van TG201+80 tot TG204+80 en deel d loopt van TG204+80 tot TG205.
Versterkingsopgave
Er is geen hoogteopgave in dit dijkvak. Er is zowel binnenwaarts als buitenwaarts een stabiliteitstekort. Deelvak 41a, b en d hebben een urgente pipingopgave, deel c voldoet.
Keuze vergunningenontwerp 41a
Door de beperkte ruimte door de killen buitendijks en de woningen (Gasthuisstraat 17 t/m 21) binnendijks wordt in dijkvak 41a voor een sterk ruimtebesparende oplossing gekozen.
Beschrijving vergunningenontwerp 41a
De ruimtebesparende oplossing wordt uitgevoerd als een kistdam en dient tevens als pipingmaatregel. De kistdam sluit aan op de bestaande kistdam in dijkvak 40. De dijk wordt hier niet opgehoogd en de taluds worden gehandhaafd.
Vergunningenontwerp 41b
De huidige dijk in dijkvak 41b is voldoende beoordeeld op stabiliteit en heeft ook geen hoogteopgave. De dijk hoeft hier niet versterkt te worden. In verband met de gasleiding wordt er al een verticale pipingmaatregel getroffen.
Vergunningenontwerp 41c
Dijkvak 41c ligt tussen het spoor en de A2. De grondlichamen van de A2 en het spoor dragen bij aan lagere belastingen en een hogere sterkte van de ondergrond. Daarnaast is de huidige dijk hier dusdanig breed, dat het niet nodig is hier de dijk te versterken.
Het dijkvak 41 loopt formeel door tot de andere zijde van de Rijksweg A2 en sluit daar aan op de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg (GOWA). Vanwege de harde knip die de A2 en het geluidscherm veroorzaken is dijkvak 41d voor wat betreft het ontwerp en uitvoering ondergebracht bij GOWA.
Landschappelijke inpassing
Dijkmagazijn
Bij het Rijksmonument Dijkmagazijn (TG199, dijkvak 41a), waarin nu het natuurhistorisch Museum de Oersprong huist, wordt de dijk niet aangepast. Er wordt een toegang van de dijk naar het museum voor rolstoelen en minder validen middels een hellingbaan aangebracht.
Toerit uiterwaarden
De huidige toerit naar de uiterwaarde (TG201) en het laantje van zwarte populieren worden behouden.
Dorpstuin
Er wordt ten westen van de stoep van de Dorpsstraat, een ‘dorpstuin’ aangelegd met een haag en hoogstamfruitbomen die bijdragen aan de biodiversiteit. Er is ruimte voor onder andere speeltoestellen en zitbanken. Met deze ingreep wordt de sfeer van de dijk en zijn omgeving zover mogelijk doorgezet en de samenhang met de omgeving benadrukt. Het voorstel van de dorpstuin wordt in nader overleg met de eigenaren en gebruikers uitgewerkt.
Meekoppelkansen
Bij de toerit naar de uiterwaarden (TG201) wordt een rust- en uitzichtpunt voorgesteld. Hier is ruim uitzicht over de Rijswaard. Het rust- en uitzichtpunt bestaat uit een verbrede Waalband (naar circa 1,20 meter). De recreatieve toegang naar de uiterwaard en wandelroute wordt tevens herkenbaar en toegankelijker gemaakt door het aanbrengen van een Waalzuil en een bankje.
De weginrichting van de Gastvrije Waaldijk wordt tot aan het spoor doorgetrokken en afgesloten met een ‘Waalmat’. Hiermee wordt het doorgaan van de dijk naar de andere zijde inzichtelijk gemaakt en visueel met elkaar verbonden.
In de ruimte tussen de stoep van de Dorpsstraat en het geluidscherm wordt de kanteldijk herkenbaar doorgetrokken. Daarbij blijft de passage voor onderhouds- en werkverkeer mogelijk. De inrichting van de Gastvrije Waaldijk wordt tot aan het geluidsscherm doorgetrokken en afgesloten met een ‘Waalmat’ (bij TG201). Hiermee wordt het doorgaan van de dijk naar de andere zijde inzichtelijk gemaakt.