Dijkvak 16 is opgedeeld in drie delen: 16a (TG080-TG083+20), 16b (TG83+20-TG084+20) en 16c (TG084+20-TG086+070).
Versterkingsopgave
In dijkvakken 16a en 16b wordt de dijk met 20 cm opgehoogd tot NAP +11,45 meter. In dijkvak 16c wordt de dijk met 25 centimeter opgehoogd tot NAP +11,43 meter. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingpgave is in dijkvak 16b urgent, in dijkvak 16a en 16c niet.
Keuze vergunningenontwerp 16a
In dijkvak 16a is voldoende ruimte aanwezig voor een binnenwaartse asverschuiving. Tevens heeft een binnenwaartse versterking het voorkeur van het waterschap. Een buitenwaartse versterking is rivierkundig nadelig, gezien de ligging ten opzichte van de rivier en tast beschermde natuurwaarden (kil) aan.
Beschrijving vergunningenontwerp 16a
Om het stabiliteitstekort op te lossen wordt een berm aangelegd van circa 19 meter breed. Deze berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. Om de binnenberm in te passen en de buitendijks kil te sparen wordt de dijk vanaf de kil opgebouwd. De taluds aan beide zijden van de dijk worden verflauwd naar circa 1:3. Omdat de pipingopgave urgent is wordt een verticale pipingmaatregel getroffen. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Keuze vergunningenontwerp 16b
In dijkvak 16b is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing om de archeologische resten van ‘Huis te Varik’, inclusief de ligging van de voormalige gracht, te waarborgen en de binnenberm te onderbreken. Hiervoor moet de woning aan Waalbandijk 2d worden geamoveerd. Uit de business case is gebleken dat het meest sober en doelmatig is om deze woning te amoveren en een binnenwaartse asverschuiving toe te passen, in plaats van de woning te handhaven en een constructie te plaatsen. Hierin weegt mee dat een constructie waarschijnlijk middels drukken zou moeten worden aangebracht om effecten op de archeologische waarden van Huis te Varik te voorkomen. Buitenwaarts versterken is hier niet haalbaar vanwege negatieve rivierkundige gevolgen.
Beschrijving vergunningenontwerp 16b
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipinopgave op. De taluds aan beide zijden van de dijk worden verflauwd naar circa 1:3.
Keuze vergunningenontwerp 16c
Dijkdeel 16c wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Daar is voldoende ruimte voor, nadat afspraken zijn gemaakt met de gemeente over de nieuwbouwlocatie Molenblok. Tevens heeft een binnenwaartse versterking het voorkeur van het waterschap. Buitenwaarts versterken is hier niet haalbaar vanwege negatieve rivierkundige gevolgen.
Beschrijving vergunningenontwerp 16c
Er wordt een binnenberm aangelegd met een breedte van circa 19 meter. Ook deze berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de dijkhoogte. De dijk wordt vanuit de buitendijks aanwezige kil binnenwaarts opgebouwd. De taluds worden verflauwd naar circa 1:3. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Op de binnenberm wordt een beheerstrook van 5 meter breed voorzien. De buitenteen van de dijk sluit (grotendeels) aan op de kil. Tussen de oever en de buitenteen van de teen wordt een beheerpad aangebracht. In de zone van het beheerpad worden maatregelen genomen ter voorkoming van dierlijke graverij.
Inpassingsopgave
Aansluiting/overgang dijkvak 15 op 16
Tussen de Achterstraat en Waalbandijk 2a is geen bebouwing aanwezig binnen het ruimtebeslag van de dijkversterking, zodat het mogelijk is om de overgang tussen de buitenwaartse asverschuiving van dijkvak 15 door middel van een flauwe overgang over te laten lopen in de binnenwaartse asverschuiving van dijkvak 16. Waalbandijk 2d is aangekocht door het waterschap, waardoor eveneens ruimte ontstaat voor een binnenberm. De overgang wordt vloeiend ingepast in samenhang met de stoep Achterstraat en de binnen- en buitendijkse waarden.
Stoep Achterstraat
De dijk wordt hoger en de as van verschuift buitenwaarts. De stoep van de Achterstraat (TG081) wordt tussen de Benedenweg en de Waalbandijk verflauwd naar circa 8% en doorgetrokken naar de kruin van de dijk. De bomen op de stoep kunnen behouden blijven. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen.
Kil
De buitenteen van de dijk sluit (grotendeels) aan op de kil. Om de ecologische kwaliteit van de oever te verbeteren en de ruimtelijke aansluiting op de dijk te versterken wordt op gemiddelde waterlijn (deze schommelt sterk omdat het natuurlijk gevoed wordt) een aflopende onderwateroever aangebracht volgens het gewenste KRW-ecotype. Het talud daarvan is wisselend van circa 1:5 of flauwer zodat zich een gevarieerde oeverzone kan ontwikkelen.
Huis te Varik
Huis te Varik (TG083) wordt beter zichtbaar. Door de constructie zichtbaar te maken en daarmee de contouren van Huis te Varik “uit de berm te snijden” wordt een aanzet gedaan de contouren van de slotgracht zichtbaar te maken. De constructie is een architectonische interventie in het landschap. De vormgeving en materialisatie sluit hierop aan.
Molenblok (TG084 – TG086)
Binnendijks ligt woningbouwlocatie Molenblok. Op de binnenberm mogen huizen worden gebouwd en tuinen worden aangelegd. Deze moeten goed worden ingepast op de binnenberm, de huizen blijven daarbij buiten het profiel van vrije ruimte (PVVR). De aansluiting van de dijkversterking op de geplande woningbouw wordt nader uitgewerkt in overleg met de gemeente West-Betuwe en leidt tot opstelling van een ROK.
Stoep Kerkstraat
De ophoging van de dijk zorgt voor een steilere helling van de stoep van de Kerkstraat (tussen TG086 en TG087). Binnendijks en tussen de woningen en het Veerhuis is geen ruimte om de huidige rijbaan aan te passen. Vanwege het nadelig effect op de doorstroming van de rivier is tevens het naar buiten plaatsen van de kruin ongewenst. De helling van de laatste meters stoep Kerkstaat wordt daarom versteild naar circa 12%. Het gemiddelde hellingspercentage van de stoep wordt circa 10%.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt ter hoogte van de Kerkstraat (op de grens van dijkvak 16 en 17) een uitkijkpunt gerealiseerd als vooruitgeschoven “Kaap aan de Waal”. Deze locatie is een belangrijk punt voor eenheid en herkenbaarheid van het dorp Varik. In het talud worden tribunes aangebracht om op te kunnen verblijven en over de Waal uit te kijken. De tribunes uitgevoerd volgens het principe van de Gastvrije Waaldijk. Een trap maakt de tribunes toegankelijk. Het buitentalud wordt tot aan de Waalband doorgezet.
Bij de stoep Achterstraat (ter hoogte van TG81) wordt de toerit naar de uiterwaarden als vleugelstoep met de stroom mee gelegd en uitgevoerd conform de huidige materialisering. De zomerdijk wordt tevens herkenbaar en toegankelijk door het aanbrengen van een Waalzuil en een dijktrap. Hiervoor wordt de Waalband verbreed naar circa 1,20 meter. De markering van de bushalte wordt geplaatst op de verbrede Waalband.
Dit dijkvak is ingedeeld in twee delen. Dijkvak 17a loopt vanTG086+70 tot TG088+060 en dijkvak 17b loopt van TG088+60 tot TG089+55.
Versterkingsopgave
Dijkvak 17a heeft een hoogteopgave van 15 centimeter, dijkvak 17b heeft een hoogteopgave van 20 centimeter. De dijk wordt opgehoogd tot NAP +11,29 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. In het gehele dijkvak is de pipingopgave urgent.
Keuze vergunningenontwerp 17a
In dijkvak 17 is er gekozen voor een ruimtebesparende oplossing en kan het huidige dijkprofiel behou-den blijven. Op deze manier worden de binnendijkse woningen en gemeentelijke en Rijksmonumenten gespaard en blijven de rivierkundige effecten beperkt.
Beschrijving vergunningenontwerp 17a
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. De construc-tie wordt zo hoog mogelijk in het binnentalud aangebracht. De hoogteopgave wordt opgelost door vanuit de binnenkruinlijn buitenwaarts te versterken. Het binnentalud blijft gehandhaafd. Het buiten-talud wordt ter plaatse van de Bol steil uitgevoerd (circa 1:2,5). Daarbij wordt de steenbekleding op het boventalud nieuw aangebracht.
Beschrijving vergunningenontwerp 17b
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Daarnaast wordt een lichte buitenwaartse asverschuiving toegepast om het hoogtetekort te verhelpen. Het binnentalud wordt gehandhaafd.
In dit dijkvak is geen ruimte voor een beheerstrook binnendijks. Wel worden toegangen voor beheervoertuigen naar de bestaande bermen verbeterd. Buitendijks wordt overal in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Dit dijkvak is ingedeeld in twee delen, namelijk in dijkvak 18a (TG089+055 – TG091+050) en in dijkvak 18b (TG091+050 – TG094+050).
Versterkingsopgave
Dijkvak 18a heeft een hoogteopgave van 35 centimeter en dijkvak 18b heeft een hoogteopgave van 55 centimeter. De dijk wordt opgehoogd tot NAP +11,47 m. De dijk heeft binnenwaarts een stabiliteitstekort. In gehele dijkvak is de pipingopgave urgent.
Keuze vergunningenontwerp
In dijkvak 18 is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing. Op deze manier blijven de binnendijkse woningen (gemeentelijke monumenten) gespaard en blijven de rivierkundige effecten beperkt.
Beschrijving vergunningenontwerp
Om de hoogteopgave op te lossen wordt de ruimtebesparende oplossing gecombineerd met een lichte asverschuiving buitenwaarts. De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op en wordt zo hoog mogelijk in het binnentalud aangebracht. De hoogteopgave wordt opgelost door vanuit de binnenkruinlijn buitenwaarts te versterken. Zowel het binnen- als het buitentalud worden in dit dijkvak gehandhaafd (helling van circa 1:3).
Er is in dit dijkvak geen ruimte voor een beheerstrook binnendijks. Wel worden toegangen voor beheervoertuigen naar de bestaande bermen verbeterd. Buitendijks wordt overal in een beheerstrook van 4 meter voorzien.
Inpassingsopgave
Karakteristieke dorpsrand
Tussen de Kerkstraat en de Molenstraat blijven het binnentalud en de huidige berm behouden. Het behoudt van de karakteristieke dorpsrand, bestaande uit een berm met notenbomen, huizen op de berm en huizen onder aan de berm, is uitgangspunt. De constructie wordt daarom in het binnentalud geplaatst, waarbij de bestaande notenbomen behouden blijven. De bomenrij wordt aangevuld zodat er weer een gesloten rij ontstaat.
Stoep Molenstraat
De ophoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Molenstraat (TG090). Binnendijks is geen ruimte om de huidige helling van circa 12% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. Tevens blijven de bomen op en naast de stoep behouden. Het naar buiten plaatsen van de dijk biedt kansen voor het beheer van de bestaande binnenberm. In de noordelijke oksel van de stoep wordt het talud verflauwd naar circa 1:5 zodat beheervoertuigen de berm op kunnen rijden zonder de graszode te beschadigen.
Stoep Grotestraat
De ophoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Grotestraat (tussen TG093 en TG094). Binnendijks is geen ruimte om de huidige helling van circa 14% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk enkele meters naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. Tevens blijven de bomen op en naast de stoep behouden. Het naar buiten plaatsen van de dijk biedt kansen voor het beheer van de bestaande binnenberm. In de zuidelijke oksel van de stoep wordt het talud verflauwd naar circa 1:5 zodat beheervoertuigen de berm op kunnen rijden zonder de graszode te beschadigen.
Meekoppelkansen
Met het naar buiten plaatsen van de dijk bij de stoep Molenstraat (TG090) ontstaat een nieuw kaapje op de overgang van de dorp Varik en de rivier. Deze locatie wordt voorzien van een bankje en een dijktrap. Daarvoor wordt de Waalband verbreed naar circa 1,80 meter.
Ter plaatse van de Molenstraat (TG93) wordt een dijktrap geplaatst.
Met het naar buiten plaatsen van de dijk bij de stoep Grotestraat (tussen TG093 en TG094) ontstaat een nieuw kaapje op de overgang van de dorp Varik en de rivier. Deze locatie wordt voorzien van een bankje, een Waalzuil, een dijktrap. Daartoe wordt de Waalband verbreed naar circa 1,80 meter. Het naar buiten plaatsen van de dijk en de inrichting als recreatief punt markeert tevens dat ongeveer op deze locatie een redoute heeft gelegen. Dit kan via een educatiebord (Waalzuil) inzichtelijk worden gemaakt.