Dijkvak 6 loopt van TG031+30 tot TG035.
Versterkingsopgave
De dijk dient met 40 centimeter te worden opgehoogd tot NAP +12,00 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts en er is geen pipingopgave.
Keuze vergunningenontwerp
De dijk wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Daar is ruimte voor omdat er aan de binnenzijde geen bebouwing of andere specifieke waarden aanwezig zijn. Tevens heeft een versterking binnenwaarts heeft de voorkeur van het waterschap. Een buitenwaartse versterking zou tot verslechtering van het rivierkundig knelpunt leiden, wamt de dijk ligt hier dicht op de rivier.
Beschrijving vergunningenontwerp
Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een breedte van circa 10 meter. De berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. De taluds aan weerszijden van de dijk worden verflauwd tot circa 1:3. Aan de binnenzijde worden een beheerstrook gerealiseerd. Aan de buitenzijde ligt grotendeels al een beheerpad met uitzondering van het stuk tussen TG030+75 – TG032+50. Hier wordt een beheerstrook gerealiseerd en ingepast ter plaatse van het kleidepot van de steenfabriek.
Inpassingsopgave
Overgang dijkvak 5-6
De dijk in dijkvak 5 wordt versterkt door middel van een ruimtebesparende oplossing en dijkvak 6 wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving met een binnenberm. De overgang wordt vloeiend ingepast door hoogteverschillen op te vangen in het grondlichaam van de verkeerstoep Zennewijnenseweg en door de berm tussen de dijk en Zennewijnenseweg 25 smal te houden. Daarbij wordt geleidelijk in bermbreedte naar de stoep toegewerkt. De overgang wordt tevens ingepast in combinatie met beplanting op de berm en de aansluiting op het Roeierspad. De kavel van de Zennewijnenseweg wordt hierbij enkele meters geraakt.
Fietspad
Binnendijks ligt parallel aan de dijk het Roeierspad. Dit pad wordt teruggebracht ter plaatse van de beheerstrook op de binnenberm. Hierdoor schuift het pad licht naar binnen t.o.v. de huidige situatie. Het pad sluit op hoogte aan op de vleugelstoep Zennewijnenseweg ter hoogte van TG031.
Dijkvak 7 is onderverdeeld in dijkvak 7a (TG035 – TG037) en 7b (TG037 – TG037+15).
Versterkingsopgave
De dijk dient met 50 centimeter opgehoogd te worden tot NAP +12,00 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts en buitenwaarts en er is geen pipingopgave.
Keuze vergunningenontwerp 7a
Dijkvak 7a sluit aan op dijkvak 6 en wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Daar is ruimte voor omdat er aan de binnenzijde geen bebouwing of andere specifieke waarden aanwezig zijn. Tevens heeft een versterking binnenwaarts heeft de voorkeur van het waterschap.
Beschrijving vergunningenontwerp 7a
Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd met een breedte van circa 15 meter. De berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. Daar bovenop wordt deels een leeflaag van circa 0,5 meter gerealiseerd om de notenbomen aan de Bredestraat te compenseren. Deze bomen worden aangeplant in de oksel van de stoep. De binnenberm wordt voorzien van een beheerstrook. De taluds aan weerszijden worden verflauwd tot circa 1:3.
Keuze vergunningenontwerp 7b
Vanwege bebouwing (het Buurthuis) binnendijks en een negatief rivierkundig effect buitendijks wordt in dijkvak 7b een ruimtebesparende oplossing toegepast.
Beschrijving vergunningenontwerp 7b
Dit dijkvak wordt vanuit de buitenkruinlijn binnenwaarts versterkt. De constructie wordt in de kruin van de dijk geplaatst. Bij de binnendijkse dijkwoning wordt de dijk vanuit de binnenkruinlijn buitenwaarts opgebouwd om de woning niet te raken. Het huidige binnentalud blijft gehandhaafd. Het buitentalud wordt verflauwd naar circa 1:3.
Inpassingsopgave
Stoep Bredestraat (TG036+50)
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Bredestraat. Binnendijks is geen ruimte om de huidige helling van 12% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. Met het aanpassen van de stoep worden de tevens de bochtstralen verruimd ten behoeven van de verkeersveiligheid en zodat grote voertuigen beter de bochten kunnen maken. De rivierkundige impact van het buitenwaarts verplaatsen wordt beperkt in combinatie met de inpassing van vleugelstoep naar de uiterwaard.
Fietspad
Binnendijks ligt een fietspad, deze wordt teruggebracht op de beheerstrook op de binnenberm. Dit fietspad dient vloeiend aan te sluiten op de Bredestraat ter hoogte van TG037.
Meekoppelkansen
De toerit bij de Bredestraat (TG036+50) naar de uiterwaarden wordt als vleugelstoep met de stroom mee gelegd, uitgevoerd conform de huidige materialisering. De bol wordt beter toegankelijk gemaakt door een dijktrap, een Waalzuil en een recreatief bankje te plaatsen. De Waalband wordt verbreed naar circa 1,80 meter. Om de bol exclusief als recreatieplek te behouden voor de bewoners van Zennewijnen is besloten geen recreatieve voorzieningen te plaatsen op de dijk.
Dijkvak 8 is onderverdeeld in dijkvak 8a (TG037+15 – TG038+50), 8b (TG038+50 – TG040+20), 8c (TG040+20 – TG041+50) en 8d (TG041+50 – TG045).
Versterkingsopgave
In dijkvak 8 wordt de dijk met 30-70 centimeter opgehoogd tot NAP +11,80 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts. De pipingopgave is in deel a, c en d urgent en in deel b is er geen pipingopgave.
Keuze vergunningenontwerp
Binnendijks ligt de dorpskern Zennewijnen en buitendijks ligt de Waal op geringe afstand van de dijk waardoor een eventuele buitenwaartse versterking nadelig zou zijn voor de opstuwing van het rivierwater. Daarom is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing.
Beschrijving vergunningenontwerp
Dit dijkvak wordt vanuit de buitenkruinlijn binnenwaarts versterkt. Tenzij anders aangegeven wordt de dijk versterkt vanuit de buitenkruinlijn naar binnen toe.
In dijkvak 8a wordt de dijk met 30 centimeter opgehoogd. De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. De aanwezige taluds worden gehandhaafd op circa 1:2,8. Bij de binnendijkse dijkwoning wordt de dijk vanuit de binnenkruinlijn buitenwaarts opgebouwd om de woning niet te raken.
In dijkvak 8b wordt de dijk met 45 centimeter opgehoogd. Het binnentalud wordt hier versteild naar circa 1:2,5, en het buitentalud wordt gehandhaafd op circa 1:2,8. Er is geen pipingopgave, dus hier hoeft geen pipingmaatregel te worden getroffen.
In dijkvak 8c wordt de dijk met 70 centimeter opgehoogd . De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Het binnentalud wordt hier versteild naar circa 1:2,5, en het buitentalud wordt gehandhaafd op circa 1:2,8.
In dijkvakdelen a tot en met c wordt de binnenberm voorzien van een beheerstrook. Tevens is buitendijks voldoende ruimte voor een beheerstrook.
In dijkvak 8d wordt de dijk met 55 centimeter opgehoogd. De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. Het binnentalud wordt hier verflauwd naar circa 1:3, en het buitentalud wordt gehandhaafd op circa 1:2,8. In dit deel is onvoldoende ruimte voor een beheerstrook aan de binnenzijde.
Doordat het binnentalud wordt versteild naar circa 1:2,5 is het mogelijk om vanaf dijkpaal TG039+20 (in dijkvak 8b) een beheerstrook te realiseren van 5 meter breed waarmee het ruimtebeslag in de tuinen zoveel mogelijk wordt beperkt. Ter plaatse van de beheerstrook is een klei-ingraving nodig om schade achter de dijk door overslag bij maatgevend hoogwater te voorkomen. Het buitentalud is voldoende flauw (ca. 1:3) en blijft grotendeels gehandhaafd. Aan de buitenzijde komt een beheerstrook van 4 meter breed.
Inpassingsopgave
Stoep Hermoesestraat (TG043)
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Hermoesestraat. Binnendijks is geen ruimte om de huidige helling van 10% te behouden. Daarom wordt de as van de dijk naar buiten verschoven en de stoep met gelijke helling verlengd. Met het aanpassen van de stoep worden de tevens de bochtstralen verruimd, zodat campinggasten met caravans en campers beter de bochten kunnen maken. De rivierkundige impact van de licht buitenwaarts verschoven dijk, wordt gecompenseerd door de toerit naar de uiterwaarden als vleugelstoep met de stroom mee te leggen. Deze is nu haaks aangesloten. Op de aansluiting van de stoep met de weg op de dijk wordt een plateau aangebracht om het verkeer te remmen.
Meekoppelkansen
In het kader van de Gastvrije Waaldijk wordt bij de stoep Hermoesestraat (TG043) een rustpunt toegevoegd met een bankje en dijktrap naar het pad de Stiftsche Uiterwaarden in. De toerit naar de uiterwaarden wordt als vleugelstoep met de stroom mee gelegd, uitgevoerd conform de huidige materialisering. Hiervoor wordt de Waalband verbreed tot circa 1,80 meter. De recreatieve toegang tot de uiterwaard wordt tevens herkenbaar en toegankelijk door het aanbrengen van een Waalzuil, een bankje en een dijktrap. De markering van de bushalte (Waalstop) wordt geplaatst op de verbrede Waalband.
Dijkvak 9 is onderverdeeld in zes dijkvakken: 9a (TG045 – TG045+30), 9b (TG045+30 – TG046+50), 9c (TG046+50 – TG047+10), 9d (TG047+10 – TG049+40), 9e (TG049+40 – TG051) en 9f (TG051 – TG053+60).
Versterkingsopgave
Voor dit dijkvak geldt een hoogteopgave variërend van 20 – 45 centimeter. De dijk dient opgehoogd te worden tot NAP +11,82 m. In alle dijkvakken is er een stabiliteitstekort binnenwaarts (in deel f ook buitenwaarts) en is de pipingopgave beoordeeld als urgent.
Keuze vergunningenontwerp 9a
Dijkvak 9a wordt met 30 centimeter opgehoogd en versterkt door middel van een ruimtebesparende oplossing. Hiermee kunnen de binnendijkse woningen aan de Waalbandijk 77 en 79 worden behouden en wordt buitendijkse KRW-waarden zo veel mogelijk ontzien.
Beschrijving vergunningenontwerp 9a
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op en wordt aan de binnenzijde van de dijk ingebracht. De oplossing van dijkvak 8 wordt doorgetrokken.
Keuze vergunningenontwerp 9b
Op subdijkvak 9a wordt in verband met de woningen gekozen voor een ruimtebesparende oplossing. Op subdijkvak 9c is in verband met hoog maaiveld in het achterland geen stabiliteitsmaatregel nodig, maar wel een pipingmaatregel. Subdijkvak 9b ligt daarmee tussen twee constructies. Het maaiveld in het achterland bij dijkvak 9b ligt iets lager dan bij 9c. Om de stabiliteit te borgen zou daarom een geringe ophoging in grond nodig zijn over een aanzienlijke lengte (12m), waarmee de fruitboomgaard geraakt zou worden. Ophoging in grond zou voor een grote impact op de omgeving zorgen met hoge kosten in vergelijking tot een ruimtebesparende oplossing. Aanleg van een ruimtebesparende oplossing is bovendien logisch omdat voor de aangrenzende subdijkvakken ook wordt gekozen voor een constructie. Daarom wordt subdijkvak 9b voor een ruimtebesparende oplossing gekozen.
Beschrijving vergunningenontwerp 9b
Er wordt gekozen voor een gecombineerd stabiliteits- en pipingscherm, waardoor de huidige binnenteen van de dijk min of meer gehandhaafd blijft. Hier wordt wel een beheerstrook voorzien van 5 meter breed.
Keuze vergunningenontwerp 9c
Dijkvak 9c wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Hier is voldoende ruimte voor en een versterking binnenwaarts heeft de voorkeur van het waterschap.
Beschrijving vergunningenontwerp 9c
De dijk wordt opgebouwd vanaf de buitenkruinlijn. De dijk wordt met 20 centimeter opgehoogd. In dit dijkvak is geen binnenberm nodig, omdat het maaiveld hier hoger ligt dan in de nabije omgeving. De stabiliteit van de dijk kan daardoor worden geborgd. De aanwezige taluds blijven gehandhaafd. Er wordt een verticale pipingmaatregel getroffen, omdat dat in de toekomst niet gemakkelijk meer kan vanwege de aanwezigheid van de Gasleiding. Ter plaatse van de gasleiding (TG046+80) wordt de pipingmaatregel uitgewerkt door de aannemer in overleg met Gasunie. Deze maatregel moet zodanig worden gerealiseerd dat de gasleiding niet uit bedrijf genomen moet worden. Aan de binnenzijde worden beheerstroken gerealiseerd van 5 meter breed en aan de buitenzijde wordt een beheerstrook gerealiseerd van 4 meter breed.
Keuze vergunningenontwerp 9d
Dijkvak 9d wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Hier is voldoende ruimte voor en een versterking binnenwaarts heeft de voorkeur van het waterschap. Het landbouwperceel aan de binnenzijde wordt hierdoor geraakt, maar de berm wordt ingericht voor medegebruik, zodat deze weer in gebruik genomen kan worden als weidegrond.
Beschrijving vergunningenontwerp 9d
De dijk wordt met 30 centimeter opgehoogd. Er is een binnenberm nodig van 20 meter breed. Deze berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. De aanwezige steenbekleding voldoet aan de norm en wordt gehandhaafd. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Voor dijkvak 9e is gekozen voor een ruimtebesparende oplossing (tot
dijkpaal TG52) om de woning bij Waalbandijk 65 binnendijks en de kil
buitendijks te ontzien.
Beschrijving vergunningenontwerp 9e
De ruimtebesparende oplossing lost zowel het stabiliteitstekort als de pipingopgave op. De dijk wordt vanuit de buitenkruinlijn binnenwaarts opgebouwd om opstuwing van de rivier te vermijden. De aanwezige steenbekleding voldoet aan de norm en wordt gehandhaafd. In dit dijkvakdeel is onvoldoende ruimte voor een beheerstrook binnendijks
Keuze vergunningenontwerp 9f
In dijkvak 9f is voldoende ruimte voor een binnenwaartse versterking.
Beschrijving vergunningenontwerp 9f
Dit dijkvak wordt opgebouwd vanaf de buitenkruinlijn. Er is een binnenberm nodig van circa 10 meter breed om de stabiliteit te borgen. Deze berm wordt ingestoken op circa 1/2e van de kruinhoogte. De berm komt hierbij op 1 meter afstand van de gevel van Waalbandijk 61 te liggen. Deze woning is aangekocht door Waterschap Rivierenland, waarbij gestreefd wordt de woning te handhaven. De grondoplossing met relatief hoge insteek sluit goed aan op de grondoplossing bij dijkvak 10, waar voor medegebruik van de boomgaard op de berm een extra leeflaag wordt aangebracht, dus de insteek op ongeveer dezelfde hoogte ligt. De aanwezige steenbekleding voldoet aan de norm en wordt gehandhaafd. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier nog geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Over het gehele dijkvak wordt het binnentalud verflauwd naar circa 1:3. De helling van het buitentalud blijft circa 1:2,8. In alle dijkvakdelen, met uitzondering van deel e, wordt zowel binnendijks als buitendijks een beheerstrook gerealiseerd.
Aan de buitenteen van de dijk wordt er tussen de huidige teen en de oever van de kil een beheerpad gerealiseerd (dit geldt voor dijkvak 9d, 9e en 9f). Ter plaatse van het beheerpad worden voorzieningen tegen graafschade aangebracht. Om het beheerpad te realiseren wordt de oever en onderwatertalud van de kil verflauwd naar een talud dat in principe een helling van circa 1:5. Daarmee wordt de land-waterovergang verbeterd. Het ruimtebeslag van dit onderwatertalud is maximaal 10 meter, dus bij een lokale diepte van de kil groter dan 2 meter wordt de helling van het onderwatertalud iets steiler opgezet. Hierdoor ontstaan mooie gradiënten met natuurwaarde, die tevens dienst doen als compensatie voor de aantasting van KRW-gebieden.
Inpassingsopgave
Stoep Molenstraat (dijkvak 9c, TG047)
De verhoging van de dijk heeft heeft effect op de helling van de stoep van de Molenstraat. Deze wordt op de huidige locatie versteild naar circa 6%. De bomen langs de rijbaan blijven behouden. De bomenlaan wordt richten het westen doorgezet, zodat een gesloten laan ontstaat. Deze bomen worden ingezet voor compensatie van bomen die op een andere locatie door de dijkversterking verdwijnen.
Meekoppelkansen
Bij de Molenstraat (TG047) slaat het doorgaand verkeer af van de dijk. De verkeersituatie is daarop ingericht. Om de dijk als doorgaand element te benadrukken wordt de vormgeving van Gastvrije-Waaldijk doorgezet en benadrukt. De markering van de Waalstop wordt geplaatst op de verbrede Waalband.
Dijkvak 10 loopt van TG053+60 tot TG058+25.
Versterkingsopgave
De dijk wordt met 35 centimeter opgehoogd tot ontwerphoogte NAP +11,81 m. Er is een stabiliteitstekort binnenwaarts en de pipingopgave is niet urgent.
Keuze vergunningenontwerp
Dijkvak 9b wordt versterkt door middel van een binnenwaartse asverschuiving. Hier is voldoende ruimte voor en een versterking binnenwaarts heeft de voorkeur van het waterschap.
Beschrijving vergunningenontwerp
De as blijft ongeveer op dezelfde plek blijft liggen. De dijk wordt vanuit de buitenkruinlijn opgebouwd. Er wordt aan de binnenzijde een berm aangelegd van circa 6 meter breed. De berm wordt ingestoken op circa 1/3e van de kruinhoogte. De taluds aan weerszijden van de dijk worden verflauwd tot circa 1:3, met uitzondering van het buitentalud bij stoep Goossen Janssenstraat. Daar krijgt het talud een helling van circa 1:2.5 om aantasting van binnendijkse en buitendijkse waarden te beperken. Omdat de pipingopgave niet urgent is, wordt hier geen maatregel opgenomen, maar wel een ruimtereservering getroffen.
Inpassingsopgave
Overgang dijkvak 9 – dijkvak 10
Dijkvak 9 verschilt van dijkvak 10 in helling van het talud, de bermlengte, en de insteekhoogte. De overgang verloopt vloeiend. Ter plaatse van de tuin bij Waalbandijk 45 wordt de berm ook circa 6 meter. De tuin ligt relatief hoog, dus de aansluiting is kort. Het talud kan wordt in overleg met de eigenaren ingericht voor medegebruik. Hier blijft de as van de dijk gehandhaafd omdat daarmee de ligging van de dijk behouden blijft.
Slingerbos
Binnendijks ligt woningbouwlocatie Slingerbos. Op de binnenberm mogen huizen worden gebouwd en tuinen worden aangelegd. Deze moeten goed worden ingepast op de binnenberm, de huizen blijven daarbij buiten het profiel van vrije ruimte (PVVR). Waterschap Rivierenland en gemeente West Betuwe werken samen aan de verdere uitwerking van de gebiedsontwikkeling in combinatie met de dijkversterking.
Stoep Goossen Janssenstraat (tussen TG057 en TG058)
De verhoging van de dijk heeft effect op de helling van de stoep van de Goossen Janssenstraat. De kruin van de dijk wordt minimaal naar buiten geplaatst om het raken van de buitendijkse boomgaard met oude noten- en fruitbomen te beperken. De boomgaard is een waardevol cultuurhistorisch element met hoge natuurwaarden. Daarom wordt de stoep naar de een helling van 14% verflauwd, door het talud binnendijks te verlengen en het grondlichaam uit te breiden. De bomen (essen) moeten voor deze aanpassing verwijderd worden. Daarvoor worden nieuwe essen aangeplant langs de gehele stoep, tot aan de woning Goossen Janssenstraat 14.
St. Lambertuskerk, notenbomen en woningbouw Goossen Janssenstraat
Ter hoogte van TG058 liggen aan de binnenzijde en onder de dijk de resten van de voormalige Lambertuskerk. Aan de binnenzijde worden hier twee woningen gerealiseerd. De tuinen van de nieuw te bouwen woningen komen te liggen op de binnenberm. De huizen blijven daarbij buiten het profiel van vrije ruimte (PVVR). In afstemming met de bevoegde overheid, gemeente West-Betuwe, wordt de as van de dijk hier licht naar buiten verplaatst zodat aanvullende zettingen op de voormalige kerk en begraafplaats zo veel als mogen worden beperkt. Om het raken van de buitendijkse boomgaard met oude noten- en fruitbomen te beperken, wordt het buitentalud versteild naar circa 1:2,5 en wordt de as beperkt verplaatst. Hierdoor wordt tevens de impact van de dijkversterking op het foerageergebied van de steenuil zoveel mogelijk beperkt.
Overgang dijkvak 10-dijkvak 11
In dijkvak 10 blijft de as van de dijk ongeveer op de huidige locatie liggen. In dijkvak 11 schuift de as van de dijk ver buitenwaarts. De overgang wordt vloeiend ingepast in samenhang met de stoep Goossen Janssenstraat en de binnen- en buitendijkse waarden.
Meekoppelkansen
Ter hoogte van de Goossen Janssenstraat (tussen TG057 en TG058) wordt de toerit naar de uiterwaarden als vleugelstoep met de stroom mee gelegd, uitgevoerd conform de huidige materialisering. De recreatieve toegang tot de uiterwaard wordt herkenbaar en toegankelijk door het aanbrengen van een Waalzuil, een dijktrap, en verbreding van de Waalband (naar circa 1,20 meter) volgens de principes van Gastvrije Waaldijk.