Economie
Onderstaande tabbladen geven per subthema een omschrijving van de effecten van beide studieconcepten.
Versterking vestigingsklimaat en werkgelegenheid
Studieconcept 1 | Studieconcept 2 |
De gemeenten geven aan dat bedrijvigheid en werkgelegenheid een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van de kernen. Winkels moeten zich niet vestigen op bedrijventerreinen of het buitengebied, maar in de winkelkernen. Binnen studieconcept 1 is het voor verkeer vanuit België mogelijk om bij de Bergeijksedijk af te slaan richting Bergeijk. Bergeijk blijft binnen Variant B hierdoor goed bereikbaar, waarbij het sluipverkeer via de Maaij ontmoedigd wordt. Ook Borkel en Schaft blijft goed bereikbaar. Lommel daarentegen is vanuit Valkenswaard enkel via de parallelweg langs de N69 vanaf het uitwisselpunt bij Borkel en Schaft of via de bestaande afrit op de N74/N71 bereikbaar. Bedrijvigheid in deze kern is niet rechtstreeks bereikbaar vanaf de N69. Dit heeft met name gevolgen voor de hier aanwezige horeca. Hierdoor bestaat de kans dat het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in Lommel en Pelt beperkt negatief beïnvloed wordt. | De gemeenten geven aan dat bedrijvigheid en werkgelegenheid een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van de kernen. Winkels moeten zich niet vestigen op bedrijventerreinen of het buitengebied, maar in de winkelkernen. Binnen studieconcept 2 is het voor verkeer vanuit België en Valkenswaard mogelijk om bij Achterste Brug af te slaan richting alle kernen (Bergeijk, Lommel en Borkel en Schaft). Het kruispunt ligt tussen de twee bestaande routes naar Bergeijk. Dit zorgt er voor dat het verkeer zoveel mogelijk richting Valkenswaard gestuurd wordt, maar garandeert wel een verbinding met de bestaande kernen. De aansluiting zorgt ervoor dat er een klein stuk moet worden omgereden naar de kernen. Hierdoor wordt verwacht dat het vestigingsklimaat en als gevolg de werkgelegenheid een beperkt negatief effect ondervindt ten opzichte van de referentiesituatie. |
Voor beide studieconcepten geldt dat sommige kernen beter en sommige slechter bereikbaar worden als gevolg van het planvoornemen. Verkeer wordt gestroomlijnd met een positief effect op bijvoorbeeld het vestigingsklimaat in Valkenswaard. De studieconcepten zijn niet onderscheidend en worden beide beperkt negatief (–) beoordeeld. Nader marktonderzoek moet uitwijzen wat de werkelijke effecten van het stroomlijnen van verkeer zijn en waar gebruikers van bestaande voorzieningen vandaan komen.
Beïnvloeding woon-werkverkeer
Studieconcept 1 | Studieconcept 2 |
Het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) dat binnen de nieuwe situatie een plaats krijgt, bevindt zich op de hoofdrijbaan. Er moet nog nader bekeken worden waar eventuele bushaltes een plaats kunnen krijgen. Inzicht in werkgelegenheid kan hierbij gebruikt worden. Aangezien het aantal uitwisselpunten ten opzichte van de referentiesituatie sterk afneemt, wordt de doorstroming tussen de Nieuwe N69 en N74 in België in positieve zin beïnvloed. Door het landbouwverkeer van de hoofdrijbaan te weren wordt het verkeer zo min mogelijk opgehouden. Werknemers uit de dorpen worden wel beperkt door het verminderen van het aantal aansluitingen, in het geval van studieconcept 1 bewoners van Lommel. Automobilisten van Lommel naar Eindhoven zullen al voor het grensgebied de N74 op moeten rijden aangezien de aansluiting op de N715 vervalt. Autoverkeer dat grotere verplaatsingen maakt, bijvoorbeeld tussen Hasselt en Eindhoven gaat er door de herinrichting op vooruit. Dit heeft onder andere te maken met de beperking van oversteken en opritten, maar ook door het wegnemen van landbouwverkeer op de N69 en het ophogen van de snelheid in het grensgebied. Fietsers bevinden zich binnen dit studieconcept op de parallelweg, welke ze delen met landbouw- en bestemmingsverkeer. De weg wordt danig breed gedimensioneerd dat hier geen wezenlijke conflicten zullen ontstaan. | Het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) dat binnen de nieuwe situatie een plaats krijgt, bevindt zich op de hoofdrijbaan. Er moet nog nader bekeken worden waar eventuele bushaltes een plaats kunnen krijgen. Inzicht in werkgelegenheid kan hierbij gebruikt worden. Aangezien het aantal uitwisselpunten ten opzichte van de referentiesituatie sterk afneemt, wordt de doorstroming tussen de Nieuwe N69 en N74 in België in positieve zin beïnvloed. Door het landbouwverkeer van de hoofdrijbaan te weren wordt het verkeer zo min mogelijk opgehouden. Verkeer uit Lommel en Bergeijk kan via Achterste Brug de N69 oprijden. Deze oprit ligt verder verwijderd van Borkel en Schaft, waardoor verkeer uit dit buurtschap het onderliggend wegennet zal moeten gebruiken, bijvoorbeeld de Maastrichterweg (N748), de Bergeijksedijk richting Bergeijk of de nieuwe parallelweg, bereikbaar vanaf de Oude Dorpsstraat. Autoverkeer dat grotere verplaatsingen maakt, bijvoorbeeld tussen Hasselt en Eindhoven gaat er door de herinrichting op vooruit. Dit heeft onder andere te maken met de beperking van oversteken en opritten, maar ook door het wegnemen van landbouwverkeer op de N69 en het ophogen van de snelheid in het grensgebied. Fietsers bevinden zich binnen dit studieconcept op de parallelweg, welke ze delen met landbouw- en bestemmingsverkeer. De weg wordt danig breed gedimensioneerd dat hier geen wezenlijke conflicten zullen ontstaan. |
Binnen studieconcept 2 wordt woonwerkverkeer uit Borkel en Schaft op de N69 gemeden. Zij moeten gebruik maken van het onderliggend wegennet. Voor studieconcept 1 geldt dat deze oplossing minder huishoudens zal belemmeren in woonwerkverplaatsingen. Woonwerkverkeer afkomstig uit Bergeijk kan andere routes richting Valkenswaard gebruiken en woonwerkverkeer uit Lommel kan nog altijd de N74 oprijden vanaf de N71. Woonwerkverkeer op grotere schaal, verkeer dat de gehele N69 Zuid moet afrijden, gaat er in beide gevallen sterk op vooruit. Dit heeft alles te maken met het beperken van aansluitingen en oversteekplaatsen, het weren van landbouwverkeer op de rijbaan en ophogen van de snelheid in het grensgebied. Omwille van dit alles worden beide studieconcepten beperkt positief (+) beoordeeld.
Kansen grensoverschrijdende samenwerking
Studieconcept 1 | Studieconcept 2 |
De op- en afrit bij Borkel en Schaft zorgt ervoor dat de Lommel enkel via de parallelstructuur of de bestaande op- en afritten van de N74 bereikbaar is. Verkeer vanuit Lommel richting Bergeijk kan mogelijk de parallelstructuur en De Maaij gaan gebruiken, maar het meeste verkeer rijdt waarschijnlijk via de N71 naar de N74/N69. Voor het directe grensgebied geldt wel dat er een relatief slechte verbinding is tussen Nederland en België ten opzichte van de referentiesituatie. Omwille hiervan wordt dit studieconcept neutraal beoordeeld (0). | De kernen blijven, met uitzondering van Borkel en Schaft binnen dit studieconcept goed bereikbaar, aangezien er bij Achterste Brug een op- en afrit gerealiseerd wordt. De combinatie van het behoud van een centrale oprit nabij België en het weghalen van de meeste directe aansluitingen, maakt dat dit studieconcept positief beoordeeld wordt (+).
|
Studieconcept 2 wordt positiever beoordeeld dan studieconcept 1 omwille van de ligging van het uitwisselpunt. Deze ligt binnen studieconcept 2 zuidelijker en dus meer richting de grens dan binnen studieconcept 1. Hierdoor blijft het grensgebied beter ontsloten. Studieconcept 1 wordt dan ook neutraal (0) beoordeeld en studieconcept 2 positief (+).
Kansen industrie
Studieconcept 1 | Studieconcept 2 |
De gemeente Bergeijk heeft het liefst geen sluipverkeer meer op de Maaij en Bergeijksedijk naar Bergeijk, afkomstig van de N69. Verkeer tussen de industrie bij Pelt/Lommel en het Kempisch Bedrijventerrein wordt niet direct aangemoedigd om door Bergeijk heen te rijden. Vrachtverkeer dat toch deze verbinding wil maken gebruikt naar verwachting (o.b.v. de verkeersmodellen) de Nieuwe N69 en A67. Wel kan verkeer in dit studieconcept nog altijd de afslag pakken bij Borkel en Schaft. Het sluipverkeer op de Bergeijksedijk en Maaij zal grotendeels wegvallen. Verkeer tussen Pelt en de industrie rond Eindhoven (De Run en Eindhoven Airport) wordt door de herinrichting verbeterd. De rotonde bij Borkel en Schaft is als belangrijk knelpunt voor vrachtverkeer verdwenen uit het wegprofiel en vormt nu een ongelijkvloers uitwisselpunt met verbindingen naar Borkel en Schaft en Bergeijk. Omwille hiervan wordt dit studieconcept beoordeeld als positief (+). Verkeer wordt van de Maaij afgehaald en concentreert zich op de Nieuwe N69. | De gemeente Bergeijk heeft het liefst geen sluipverkeer meer op de Maaij en Bergeijksedijk naar Bergeijk, afkomstig van de N69. Hierdoor wordt verkeer tussen de industrie bij Pelt/Lommel en het Kempisch Bedrijventerrein niet direct aangemoedigd. Vrachtverkeer dat toch deze verbinding wil maken zal o.b.v. de verkeersmodellen naar verwachting de Nieuwe N69 en A67 gebruiken. Het sluipverkeer op de Bergeijksedijk en Maaij zal in dat geval grotendeels wegvallen. Verkeersdoorstroming tussen Pelt en de industrie rond Eindhoven (De Run en Eindhoven Airport) wordt door de herinrichting verbeterd. Industrie wordt nog beter ontsloten. De rotonde bij Borkel en Schaft is als belangrijk knelpunt voor vrachtverkeer verdwenen uit het wegprofiel. Doordat de snelheid bij De Barrier verhoogd kan worden van 50 km/u naar 80 km/u gaat Pelt een steeds interessantere vestigingsplaats vormen voor grootschalige industrie. Nederland en specifiek Eindhoven is zeer dichtbij voor kernen zoals Pelt en op grotere schaal Hasselt. Omwille hiervan wordt dit studieconcept beoordeeld als positief (+). |
De twee studieconcepten zijn niet onderscheidend en zullen naar verwachting beiden een positief effect hebben op de industrie rond de N69 (+).