Variant B
Het gehele tracé van de N69 Zuid is onderverdeeld in drie delen. Tracédeel 1 loopt vanaf de aansluiting van de Nieuwe N69 tot ten zuiden van de rotonde bij Borkel en Schaft. Tracédeel 2 loopt vanaf de rotonde bij Borkel en Schaft tot de Maaij, en tracédeel 3 loopt vanaf de Maaij tot kilometerpaal 85.3 van de Belgische N74.

Tracédeel 1B ligt deels verdiept omwille van de militaire begraafplaats en de beperkte ruimte op deze locatie. Ter hoogte van de Kempervennendreef ligt de N69 nog op maaiveldniveau. De directe aansluiting bij Kempervennen vervalt, evenals alle andere directe aansluiting op de N69 aan oost- en westzijde van de weg. De Kempervennendreef is te bereiken via een nieuw aan te leggen parallelweg op de locatie van het huidige fietspad. Fietsers maken eveneens gebruik van deze parallelweg en delen deze met landbouwverkeer en bestemmingsverkeer. Het openbaar vervoer bevindt zich op de hoofdrijbaan (N69) en ter hoogte van de Kempervennendreef wordt een halteplaats gerealiseerd. De halte aan de oostzijde van de N69 is te bereiken middels een voetgangerstunnel. De percelen gelegen aan de westzijde van de N69 worden ontsloten via deze parallelstructuur. Aan de oostzijde liggen hoofdzakelijk bospercelen welke via het achterland ontsloten worden.
Ten noorden van de Kempervennendreef wordt een ecoduct gerealiseerd, gecombineerd met een fiets- en voetgangersverbinding. Dit ecoduct legt de verbinding tussen Kempervennen en natuurgebied De Malpie. Het wild kan hier oversteken. De militaire begraafplaats is toegankelijk vanaf de parallelweg. Hier wordt de N69 plaatselijk overkapt. Dit zorgt voor extra parkeermogelijkheden voor de paar momenten in het jaar dat er hier een herdenking plaats vindt van tweede wereldoorlog. Door de overkapping krijgen fietsers meer ruimte rond de begraafplaats. Pannenkoekenrestaurant De Familie Suykerbuyck is niet meer rechtstreeks bereikbaar vanaf de N69, maar wordt ontsloten via de Dorpsstraat.
De N69 komt net ten zuiden van de voormalige rotonde bij Borkel en Schaft weer omhoog. Het is hier mogelijk om de N69 te verlaten richting de Bergeijksedijk en Dorpstraat naar Borkel en Schaft. Op de Bergeijksedijk wordt een rotonde gerealiseerd. Doordat de weg ook bij Borkel en Schaft nog verdiept ligt, kan de verbinding tussen Bergeijk en Borkel en Schaft op maaiveld blijven liggen. Ook is er ter hoogte van het uitwisselpunt een mogelijkheid voor het hoogwaardig openbaar vervoer om de N69 te verlaten. Op deze manier kan de bestaande busverbinding in stand gehouden worden en krijgt deze samen met de nieuwe HOV verbinding met België een halteplaats aan de Dorpsstraat. Fietsers op deze verbinding tussen Bergeijk en Borkel en Schaft kunnen gebruik maken van een vrij liggend fietspad.
Tracédeel 2B wordt ingericht als GOW type 1, een weg bestaande uit twee aparte rijbanen met één rijstrook. De weg blijft liggen op haar huidige tracé, met als gevolg dat de bestaande monumentale bomen verdwijnen om een obstakelvrije zone te kunnen garanderen. De weg ligt op maaiveld, dus niet verdiept of verhoogd. Ter hoogte van Achterste Brug wordt een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd, waarbij er geen aansluiting is op de N69.
Het bestaande fietspad ten westen van de N69 wordt in stand gehouden. Bestemmingsverkeer en landbouwverkeer moet gebruik maken van de achterlandverbinding, waarbij bestaande zandpaden verhard zullen worden. Achterste Brug blijft hierdoor bereikbaar via het achterland.
Ten zuiden van Achterste Brug wordt een ecoduct aangelegd om de bestaande Natura 2000-gebieden aan weerszijden van de N69 met elkaar te verbinden. Ten behoeve van de instandhouding van het wandelknooppuntennetwerk wordt er ter hoogte van Berkheuvels een voetgangersburg gerealiseerd. Ook zullen er enkele ecologische verbindingen onder de weg gelegd worden voor kleine zoogdieren en bestaande in stand gehouden worden.
Tracédeel 3B blijft grotendeels op het bestaande tracé liggen. Echter, om de snelheid binnen het grensgebied te kunnen ophogen naar 80 km/u is het noodzakelijk de boogstraal ter hoogte van de aansluiting met de N715 aan te passen. Hierdoor doorsnijdt de N69 een deel van het Natura 2000-gebied in België. De N69 blijft op maaiveld liggen en er zal geen uitwisselpunt gerealiseerd worden bij de Maaij. Verkeer afkomstig uit Nederland kan de N69 daarnaast niet verlaten ter hoogte van de aansluiting met de N715. Wel wordt er een halve aansluiting gerealiseerd op deze locatie, zodat verkeer afkomstig uit België de parallelweg kan bereiken.
Binnen deze herinrichting blijft het tankstation direct bereikbaar vanaf de N69. Ten westen van de N69 wordt een parallelweg gerealiseerd, waardoor de Maaij voor gemotoriseerd verkeer en fietsers/voetgangers bereikbaar blijft. Bij het tankstation kan een mobihub worden ingericht ten behoeve van de bereikbaarheid van bedrijventerreinen rond Lommel.
Visualisaties


Fietspad richting het ecoduct ter hoogte van de Kempervennendreef


Ecoduct tussen Kempervennendreef en De Malpie


Ongelijkvloers uitwisselpunt Borkel & Schaft, gezien vanaf de Bergeijksedijk


Verdwijnen monumentale bomen door behoud huidige ligging N69


Tunnel onder de N69 ter hoogte van Achterste Brug met doorsteek naar het achterland


Ecoduct tussen beide delen van Natura 2000-gebied De Plateaux Hageven


Maaiveldligging N69, waarbij het uitwisselpunt tussen N69 en de Maaij verdwijnt


Begin doorsnijding Natura 2000-gebied De Plateaux Hageven ter hoogte van Tankstation De Barrier